Team building - za večjo skladnost in storilnost skupine

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 15.05.2007

Snežena vas, gradnja splava, hoja po žerjavici ... vse to in še marsikaj so lahko nevsakdanja orodja, s katerimi se skupina spoznava, trdneje povezuje in postane učinkovitejša. Predstavljamo izkušnje naših ponudnikov in udeležencev team buildinga.


Matija Koren: »Direktorji iščejo načine, s katerimi bi svoje zaposlene povezali v učinkovite time in tako povsem sprostili njihovo ustvarjalnost, znanje, izkušnje in zamisli, hkrati pa okrepili njihovo medsebojno povezanost in pripadnost organizaciji. Zato so v poslovnem svetu zunanji (outdoor) programi vse bolj priljubljeni.« (Foto: arhiv podjetja Koren Sports Group)

Timi so, kot odkrivamo v tem Izzivu, skupine ljudi, ki se med seboj dopolnjujejo s svojimi znanji in sposobnostmi v zasledovanju skupnega cilja. Timi se lahko razvijejo počasi, v resničnih poslovnih razmerah, praksa je pa pokazala, da je time lahko hitreje izuriti, če jih zavestno postavimo v situacijo, kjer se učijo sodelovanja.

Tako so se razvili različni programi za »»team building«, ki praviloma prinesejo v podjetje višjo storilnost. Pri izbiri primernega programa se večina podjetij ponavadi odloča za bolj vsakdanje izvedbe, ki vključujejo tudi različne bolj ali manj zahtevne športne aktivnosti (šport je pravi model za time), obstajajo pa tudi drznejše, nenavadnejše različice team buildingov.
 
Umetno povzročen stresen položaj  

Za vse prave team buildinge je značilno, da posamezno aktivnost uporabljajo samo kot orodje, s katerim se udeleženci učijo spoznavati postopke in odnose, ki potekajo znotraj skupine ali med različnimi skupinami. »Skrajni team buildingi so, ko z aktivnostmi vzpostavljamo umetno povzročen stres, kjer so lastnosti posameznikov bolj izražene in jih je s povratno informacijo laže analizirati,« razlaga Matija Koren, direktor podjetja Koren Sports. V osnovi noben tovrstni program od udeležencev ne zahteva skrajnih fizičnih naporov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *