Tehnološka platforma Manufuture

Avtor: Vida Petrovčič | Objava: 07.08.2006

56 slovenskih podjetij in ustanov, na čelu z Razvojnim centrom orodjarstva Slovenije Tecos, razvija tehnologije prihodnosti za letalsko in avtomobilsko industrijo, gradbeništvo, medicino ...


Blaž Nardin: »Ključni prispevek tehnološke platforme Manufuture je, da smo uspeli definirati tehnologije in usmeritve, ki so ključne za Slovenijo v naslednji finančni perspektivi, od 2007 – 2013.«

Med tehnološkimi platformami, ki so v nestrokovni javnosti razmeroma manj znane, je tudi platforma z imenom Manufuture. Osredotočena je na razvoj tehnologij prihodnosti. Seveda ne gre za znanstveno fantastiko, pač pa za podjetja in ustanove s področja strojništva, ki razvijajo nove tehnologije in orodja za njihovo uporabo. Osrednje podjetje te platforme je Razvojni center orodjarstva Slovenije Tecos, njegov direktor dr. Blaž Nardin pa vodi tudi Manufuture.  

Kaj in koga predstavljajo?
V tehnološki platformi je združenih 56 podjetij, od velikih, kot so Alpina, Gorenje, Domel, Kovinoplastika Lož, Niko in Liv, do manjših. Od teh je 41 podjetij industrijskih, drugo so inštituti, univerze in gospodarska zbornica. Tecos je kot Razvojni center orodjarstva Slovenije zavod.  
 
Kaj je bistvo platforme Manufuture, je to le izdelovanje tehnologij prihodnosti?
V svoji osnovi smo vodoravna platforma. To pomeni, da delamo za več vrst industrij, ne le za eno samo, kot to počno navpične platforme. Naši odjemalci so letalska in avtomobilska industrija, gradbeništvo in medicina. Naša naloga je, da pripravimo izdelovalne postopke za nove tehnologije in zasnujemo orodja zanje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *