Tehnološki park se znova oddaljuje

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.01.2006

V veliki tehnološki park na imenitni lokaciji v Ljubljani naj bi se v letu 2007 naselilo okrog sto malih perspektivnih razvojnih podjetij ... in tudi nekaj večjih. Se bo to sploh zgodilo? Zgodba o tem, kako smo vsi skupaj ujetniki neučinkovitih pravil, ki smo si jih sami zapisali.



V Ljubljani se že nekaj let pripravljajo na gradnjo velikega tehnološkega parka s preko sto tisoč kvadratnimi metri poslovnih površin in prostorom za okrog 250 podjetij. Mestna občina je parku namenila idealno lokacijo ob ljubljanski obvoznici, na območju, kjer naj bi zgradili tudi novo fakulteto za elektrotehniko in računalništvo.  
 
Po večletnih pripravah naj bi februarja končno začeli prva zemeljska dela. V prvi fazi bodo pozidali zgolj del območja severno od Ceste na Brdo. Tehnološki park Ljubljana je decembra vložil zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja samo za prvo etapo, v kateri bodo zgradili sedem objektov s površinami od tri do pet tisoč kvadratnih metrov. Vanje se bo v letu 2007 naselilo okrog sto malih perspektivnih razvojnih podjetij. Vrednost prve etape znaša osem milijard tolarjev, od tega bo tehnološki park prispeval štiri milijarde, dve milijardi so dobili iz strukturnih sredstev Evropske unije, dve milijardi pa je v obliki zemljišča prispevala ljubljanska mestna občina.  

Za drugo etapo prve faze so izbrali drugačen način financiranja. K sodelovanju bodo kot vlagatelje povabili različna podjetja. V objekte želijo privabiti predvsem velika, mednarodno uveljavljena podjetja. Gre za tako imenovana sidrna podjetja, ki bi ponujala oporo malim podjetjem v parku. Zamisel je že preizkušena v podobnih parkih v tujini, kjer so ugotovili, da se med malimi in velikimi podjetji razvije sožitje in da velika podjetja vzgajajo kadre, najemajo storitve malih podjetij, prinašajo novosti, odpirajo trge in pospešujejo razvoj malih podjetij.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *