Težave malih podjetij

Avtor: Ivan Kejžar | Objava: 11.05.2004

Kakšne skrbi se grmadijo na plečih podjetnikov. Te težave toliko zaposlujejo podjetnike, da so njihove temeljne proizvodne, poslovne in ustvarjalne naloge potisnjene v ozadje.



Predstavljamo si, da si podjetniki v svoji zagnanosti ne prizadevajo le za tekoče delovanje, marveč so naklonjeni tudi razmišljanju in načrtovanju prihodnosti ali viziji podjetja. Predstavljamo si, da je pozornost podjetnikov zdaj v veliki meri usmerjena na trženje svojih izdelkov in storitev na vzajemnem konkurenčnem tržišču Evropske unije. Predstavljamo si, da je veliko takšnih, ki svoje napore vlagajo v inovativnost svojih izdelkov in tehnoloških postopkov.  

Pri preučevanju možne zunanje pomoči malim podjetjem in samostojnim podjetnikom sem v pogovorih s podjetniki različnih strok (proizvodnja kovinskih izdelkov, avtomobilskih delov, CD-jev, izdelava čipk, šiviljstvo, tiskarstvo, pekarstvo, inženiring in montaža, izobraževanje za podjetnike in nekaj drugih) prišel do skupne ugotovitve: v resnici se nimajo časa ukvarjati s prej navedenimi nalogami.  

Ključni problem, ki ga občutijo, je nedelovanje pravnega reda države, zapleteni birokratski upravni postopki pri izvajanju poslovnih zadev, obupno stanje neplačevanja računov in neznosno izsiljevanje nekaterih velikih družb. Tako se posamezniki ukvarjajo z dolgotrajnimi postopki pridobivanja različnih dovoljenj za gradnjo in z zahtevnimi procedurami zbiranja dokumentacije za najem posojil pri nakupu opreme. Podjetniki so preobremenjeni s postopki izterjave dolgov. Po pomoč se zatekajo celo k poklicnim izterjevalcem. Položaj jih sili k sodnim izterjavam in izvršbam. Toda nekateri so razočarani nad strokovno nemočjo pravnikov, h katerim se zatekajo po pomoč, ker se ti niso poglobili v zelo zapleteno zakonodajo o izvršbah. Poleg osnovnega zakona namreč šele številne poznejše spremembe in dopolnitve zares razkrivajo problematiko zapletenega razreševanja sporov. Tako obstajajo tudi družinska podjetja, kjer se je kak član družine ali solastnik sam posebej specializiral za zadevno pravdanje.  

Navedene aktualne težave toliko zaposlujejo podjetnike, da so njihove temeljne proizvodne, poslovne in ustvarjalne naloge potisnjene v ozadje. To pa je nevarnost, ki preti napredku.  

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *