Trženjska renesansa

Avtor: Dario Berginc | Objava: 10.03.2009

Do zdaj smo prodajali izdelke in storitve. Zdaj bomo prodajali vrednost.


Kupec Akrapovičevega izpušnega sistema samo na prvi pogled kupi izdelek za svoj motor. V resnici pa globoko seže v žep zato, ker mu ta izdelek dvigne ugled med motorističnimi privrženci. Nauk: pametna podjetja kupcem ponujajo vrednost, ne zgolj izdelkov.

Pred kratkim sem na Youtubu opazil vsaj dva posnetka, na katerih znameniti trženjski profesor Philip Kotler govori o novi mantri trženja, ki naj bi zamenjala dosedanji trženjski splet oziroma štiri P-je, ki so v trženju kraljevali v drugi polovici prejšnjega stoletja (izdelek, cena, kraj, promocija). Novi koncept je Kotler imenoval CCDVTP, kar pomeni Creating, Communicating and Delivering Value to a Target market at a Profit; ali če prevedemo: ustvarjanje, komuniciranje in razdeljevanje vrednosti ciljnemu trgu z namenom ustvarjanja dobička.
 
Pri tem je profesor »vrednost« označil kot središče univerzuma podjetja. Če bi hoteli na kratko povzeti ključno razliko med obema konceptoma, bi lahko rekli tako: do zdaj smo ustvarjali, komunicirali in razdeljevali svojemu ciljnemu trgu izdelke in storitve, od zdaj naprej pa bomo za iste kupce ustvarjali, komunicirali in razdeljevali vrednost. Vendar radikalni zasuk v trženjski znanosti in praksi – ki smo ga poimenovali trženjska renesansa – ne pomeni zgolj tega.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *