Trener je kot direktor v podjetju

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 07.08.2006

Narava dela uspešnih športnih trenerjev je takšna, da se lahko od njih učijo tudi direktorji podjetij. Kaj nam ima o svojih metodah vodenja povedati nova zvezda med slovenskimi nogometnimi trenerji, Slaviša Stojanovič?


Slaviša Stojanovič (v sredini)

Slaviša Stojanovič je verjetno največje odkritje med nogometnimi trenerji v slovenski ligi v zadnjih letih. Pred štirimi leti je prevzel nogometni klub Domžale, ko je ta izpadel iz prve nogometne lige. Po načrtu z vodstvom kluba naj bi klub vrnil v prvo ligo v dveh sezonah; toda Domžale so se vrnile že po prvem letu, ko so zmagali v drugi ligi z neverjetnimi 15 točkami prednosti pred drugouvrščenim moštvom. V vsem letu so izgubili samo dve tekmi, kar se pred tem v drugi ligi še ni zgodilo. Domžale so se nato ne le obdržale v najvišji ligi, ampak so se letos do zadnjega trenutka bojevale za prvo mesto. Na koncu so jih ustavile številne poškodbe igralcev. 

Trener ima podobno vlogo v športu kot direktor v podjetju, meni Slaviša. Oba vodita svoji ekipi igralcev oziroma sodelavcev, jih pripravljata za uspeh, motivirata, nagrajujeta, kaznujeta. Tako trener kot direktor poskušata iz vsakega posameznika izvleči največ in nato prispevek posameznika vpeti v trud celotne ekipe. Zato se direktorji v tujini učijo vodenja tudi od športnih trenerjev. 

Slaviša, kako lahko nov trener z istimi igralci naredi v tako kratkem času tak preobrat, kot ste ga vi v Domžalah?
 
Če oceniš, da je kader dober, potem lahko narediš marsikaj, če zamenjaš način vodenja. Ko sem prišel v Domžale, je bila motivacija pri igralcih na dnu; moštvo je izpadlo iz prve lige, igralci so bili nesamozavestni in brez vizije, igrali so iz leta v leto, brez predstave, kaj bodo počeli v prihodnosti. Kot novi trener sem najprej uredil te težave in se šele nato posvetil predajanju nogometnega znanja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *