Tudi gledališče je lahko izvozni hit

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 14.08.2007

In to celo lutkovno! Robert Waltl je s svojim Mini Teatrom v nekaj letih dosegel velik uspeh doma in prepoznavnost po vsem svetu. Povezuje 120 sodelavcev; z evropskimi sredstvi gradi svoje gledališko središče.


Robert Waltl: »Ves dobiček vložimo v novo produkcijo, ki je vse boljša in bolj inovativna, kar ne nazadnje dokazuje tudi virtualna lutkovna predstava Palčica, ki velja za edinstveno na svetovni ravni.«

Robert Waltl, diplomirani dramski igralec, lutkar, režiser, predvsem pa človek z veliko energije, je pred leti redno zaposlitev obesil na klin in ustanovil Mini teater, prvo zasebno lutkovno gledališče z visokimi umetniškimi cilji, ki deluje po neprofitnih načelih.  

»Skoraj desetletje sem bil zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Ko tam niso pokazali pravega posluha za moje zamisli, sem se leta 1998 odločil, da postanem svobodni kulturni delavec,« pojasnjuje. Še istega leta se je lotil organizacije mednarodnega lutkovnega festivala Mini lutke in festivala Mini poletje, v katerem je najemnike in lastnike gostinskih lokalov po Ljubljani poskušal prepričati, da so v svojo ponudbo vključili tudi kulturne vsebine. Iz tega projekta se je pozneje razvilo gledališče Mini teater, ki sta ga leta 1999 na Ljubljanskem gradu ustanovila skupaj z Ivico Buljanom, režiserjem, dramaturgom in gledališkim teoretikom. Gledališče je v nekaj letih postalo pravi slovenski izvozni hit

»Začetki niso bili prav nič rožnati,« se prvih korakov spominja Robert Waltl. »V to sem šel brez večjih prihrankov, vendar me nikoli ni skrbelo, da mi ne bo uspelo. Res je, da velikokrat nismo imeli denarja za nove predstave in honorarje, zato sem se nenehno zadolževal in bil prisiljen prodati tudi kakšno svojo osebno stvar, vendar tega nikoli nisem obžaloval.« V najem jim je uspelo dobiti prostor na Ljubljanskem gradu, ki ga je bilo treba še urediti v gledališko dvorano. Čeprav najprej nista imela namena organizirati tako zahtevnega produkcijskega gledališča, je bila že prva predstava zelo uspešna in je nakazala nadaljnjo razvojno pot.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *