Upor »razvajencev«

Avtor: Robert Ličen | Objava: 13.03.2012

Ko v medijih gledam upor sindikatov in drugih »razvajencev« na grških ulicah, ki je, roko na srce, več kot ironičen, se bojim, da se bo kaj takega zgodilo tudi pri nas. Zdi se mi kot generalka pred premiero.


Robert Ličen: »Če v gospodinjstvu ni dovolj denarja za obstoječ način življenja, je treba ali zmanjšati stroške ali povečati prihodke. To vemo vsi. Zakaj se potem delamo nevedne, ko gre za državo?«

Ljudje, ki so leta in leta živeli preko svojih zmožnosti in na tuj račun, zahtevajo, naj jim banke in druge inštitucije EU še naprej financirajo potratno življenje in življenjski standard. Zahtevajo, naj država ne sprejme varčevalnih ukrepov, kot da imajo kakršno koli drugo možnost.
 
Večina teh ljudi se mi smili. Ker sami res niso krivi (v to trdno verjamem), da so povsem »razvajeni«. Če je bil leta in leta edini pogoj za spodobno življenje le to, da si redno hodil v službo, ne pa da si v službi delal in sam zaslužil za svoje preživetje, potem ljudje res ne razumejo, da so dolžni sami skrbeti zase. Sistem jih je naredil takšne, da samo zahtevajo, sami pa ne naredijo nič za boljše življenje. Medtem ko stavkajo, so zopet orodje posameznih lobijev, ki so jih premišljeno »razvajali« leta in leta. Ljudem so dajali navidezni socialni mir po kapljicah in na tuj račun, da so sami lahko v miru s cisternami odvažali javni denar v zasebne žepe. Njih bi varčevanje odrezalo od korita, pri katerem so se desetletja napajali, to pa jim seveda ni všeč.  
 
Prav ti lobiji so povzročili razpad javnih financ v Grčiji. Podobnost s Slovenijo je za zdaj zgolj slučajna. Za popolno grško sliko potrebujemo le še parado sindikalnih privilegirancev in od lobijev zmanipuliranih državljanov po naših ulicah, ki bodo zahtevali, da se varčevanje na njihov račun ustavi. Ko bo do teh prišlo, v kar sem skoraj prepričan, bodo najbolj glasni prav tisti ljudje, ki zasebno povsem razumejo, zakaj je treba varčevati. Vendar tudi v našem primeru ljudje niso sami krivi, da jih je sistem razvajal z drobtinicami. Štruce so šle v zasebne žepe.
 
Če v gospodinjstvu ni dovolj denarja za obstoječ način življenja, je treba ali zmanjšati stroške ali povečati prihodke. To vemo vsi. Zakaj se potem delamo nevedne, ko gre za državo?   

Robert Ličen je ustanovitelj in direktor podjetja Profit-plus, ki se ukvarja z managementom sprememb.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *