Uporabite svoje talente kot svobodnjak

Avtor: Matic Zupančič | Objava: 13.05.2013

Biti svobodnjak je danes, ko služb za nedoločen čas ni ravno na pretek, za marsikoga edini način preživetja. Nekatere straši že misel na tovrsten način dela, drugi so v to prisiljeni, tretji pa naravnost navdušeni nad izjemnimi možnostmi, ki se jim odpirajo s tem.


Dejstvo je, da nas je na dobrih 20 tisoč kvadratnih kilometrih le nekaj več kot 2 milijona in da je iskanje primerne tržne niše, od katere bi se lahko preživeli na domačih tleh, največkrat misija nemogoče. Če pa samo pokukamo izza slovenskih plotov, se nam odpre pravo vesolje novih priložnosti, kjer lahko v še tako zakotni niši najdemo dovolj strank, da lahko (pre)živimo.

 

Če imate dovolj ekspertnega znanja na področjih, kot so glasba, novinarstvo, pisanje scenarijev, urednikovanje, fotografija, organiziranje dogodkov, pisanje marketinških in drugih besedil, korekturno branje, programiranje, spletno oblikovanje, svetovanje, video produkcija, prevajanje, ilustriranje ipd., potem je na mestu razmislek, ali ne bi bil prav tak način dela primeren za vas. Morda pa potrebujete le nekaj dodatnega denarja, da lažje preživite mesec in bi radi obdržali svojo redno službo?

 

Smo sploh primerni za svobodnjaški način dela?

 

Ob popolni osamosvojitvi je potrebno vzeti v zakup med drugim tudi precej nestanovitne dohodke, ki so odvisni od tega, koliko povpraševanja je po storitvah oziroma kako uspešni ste pri pridobivanju poslov na trgu (spletu). Vsekakor boste potrebovali precej samodiscipline, smisla za organizacijo in pravi nos za odkrivanje novih priložnosti.

 

Po raziskavah, ki so jih med neodvisnimi ponudniki storitev opravili v ZDA (Elancer Talent Report Survey 2010), se posamezniki odločajo za tak način dela, ker želijo biti samostojni, sami svoji šefi, ker lahko sami odločajo o urniku in lahko delajo od kjerkoli. Zanimivo je tudi dejstvo, da se jih samo 54 odstotkov počuti finančno varne, a kar 93 odstotkov jih je srečnejših kot v prejšnjih službah. Polovica jih ima tudi občutek, da imajo manj časa zase.

 

Če bi radi torej delali to, kar znate, takrat, ko vas to veseli, potem imate že enega izmed pogojev. Biti pa morate zelo disciplinirani, kajti posedanje pred računalnikom in »visenje« na facebooku, ne sme imeti mesta v delavniku. Zagotovo bo samostojna pot težja kot ustaljeno delo v dobro organiziranem podjetju. Sprijazniti se bo treba tudi z dejstvom, da vam dopusti in bolniške samo kradejo priložnosti za zaslužek, ki marsikdaj ne bo takšen, kot ste pričakovali.

 

Ker je svobodnjaštvo večinoma projektno delo, boste potrebovali tudi veščine projektnega vodenja. Kot del večjega podjetja ste morda prevzemali le določena dela v projektih, kot samostojni ponudnik pa boste morali znati voditi projekte od začetka do konca. Tudi z ljudmi bo veliko interakcij, pa čeprav bodo te zgolj po elektronski pošti ali v najboljšem primeru prek video klicev prek sistema Skype, zato bo velikokrat potrebno veliko potrpežljivosti. A ne nazadnje - počnete to, kar znate in kar vas veseli, in to je lahko za vas velika motivacija.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *