Usmeriti se je treba v Afriko in Azijo

Avtor: Boris Šavle | Objava: 04.09.2009

Edvard Progar želi s svojo skupino podjetij postati vodilni svetovni dobavitelj opažnih sistemov za gradbeništvo. Pred krizo je imel za cilj pol milijarde evrov prihodkov v letu 2015.


Edvard Progar, Epic: Opažne sisteme že zdaj prodaja v 40 držav, a zaradi krize pospešeno odpira nove trge.

Kaj je spodbudilo nekdanjega komercialnega direktorja in predsednika nadzornega sveta družbe Javor Pivka, da je svoj položaj zamenjal za podjetniško pot, ki jo je začel v najetih skromnih pisarniških prostorih v Postojni? Edvard Progar, generalni direktor in edini lastnik skupine Epic, pravi, da je temu botrovala naveličanost zaradi vedno enakega dela ter da v lesni industriji ne moreš razvijati kakšnih korenito spremenjenih ali novih izdelkov. Izziv je videl v tem, da ustvari veliko in uspešno zasebno podjetje, povrh pa mu delo s tujino in potovanja še danes pomenijo osebno zadovoljstvo.
 
Začetek z vezanimi ploščami
 
Začel je leta 1995 z dvema sodelavkama in s sodelavcem iz Javorja, ki, kot pove, sicer niso bili toliko pogumni, da bi se sami podali v podjetništvo, imeli pa so toliko hrabrosti, da so skupaj z njim zapustili dobre službe. In še danes so z njim. Najprej je vstopil v mednarodno trgovino z vezanimi ploščami. Začetnega kapitala je bilo komaj za zabojnik teh plošč, ki jih je sicer brez težav prodal, potreboval pa je precej časa, da je od kupcev izterjal denar in nadaljeval trgovanje. »Na začetku ne gre brez težav,« pripomni. »Tudi celo zelo banalnih – glede telefonske linije, izdelave vizitk, računovodstva, da o finančnih virih ne govorim … banke so že takrat, žal pa še danes, nerade dajale posojila za nove programe ali začetnikom v podjetništvu.« 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *