Uspeh, ki ga ne bi ponovil

Avtor: Zoran Jereb | Objava: 10.11.2008

Savinjsko podjetje Kapis se v Bosni in Hercegovini ukvarja s proizvodnjo električnih kablov in je eden največjih proizvajalcev kablov v tem delu Evrope. Direktor Iztok Pikl po dvajsetletni podjetniški poti v poslu še vedno vidi veliko izzivov, a nadaljevati namerava v Sloveniji, saj ugotavlja, da podjetniško okolje pri nas sploh ni tako slabo.


Iztok Pikl, Kapis: »Nakup tovarne nizkonapetostnih kablov v Tomislavgradu se je sicer izkazal za uspešno potezo, čeprav jo je spremljalo kar precej težav. Ker pa BiH in njeno poslovno okolje za tovrstne projekte še nista zrela, se takšnega posla v tej državi ne bi spet lotil, zato proizvodnjo srednjenapetostnih kablov zdaj načrtujem doma, v Sloveniji.«

Iztok Pikl je lastnik in direktor uspešnega savinjskega podjetja Kapis, ki v Bosni in Hercegovini izdeluje energetske kable. Njegova podjetniška pot se je začela ob koncu osemdesetih let, ko se je lotil uvoza najrazličnejših kitajskih izdelkov. V začetku devetdesetih let se je preusmeril v uvoz in izvoz kablov in se s to dejavnostjo postopoma uveljavil tudi v drugih državah na območju nekdanje Jugoslavije. Največjo prelomnico pa je njegova podjetniška kariera doživela pred sedmimi leti, ko je v Tomislavgradu v Bosni in Hercegovini kupil tamkajšnjo tovarno kablov in se lotil izdelave nizkonapetostnih kablov. Ta tovarna je danes eden največjih proizvajalcev kablov v Jugovzhodni Evropi in peti največji izvoznik Bosne in Hercegovine. Čeprav je Piklu dosedanji razvoj podjetja odlično uspeval in bo v kratkem s posodobitvijo proizvodnih procesov proizvodno kapaciteto podjetja povečal za več kot polovico, pa sam pravi, da se tega posla v BiH ne bi še enkrat lotil, ker ta država in njeno poslovno okolje za tovrstne projekte preprosto še nista zrela. Zato nove tovarne za proizvodnjo srednjenapetostnih kablov ne bo gradil v BiH, ampak doma, v Savinjsko-Šaleški regiji.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *