Učinkovito pomeni ekološko

Avtor: Stanko Levičar | Objava: 05.08.2008

Zakaj bi si delali odvečne stroške in obremenjevali okolje s papirnatimi katalogi in naročilnicami, če lahko večino zadev hitreje in preprosteje opravite elektronsko?



Zagotovo ste tudi že sami kdaj razmišljali, kako bi naredili svoje poslovanje okolju prijaznejše. A tovrstna razmišljanja se pogosto skrčijo na dilemo, ali postati podjetje, ki velja za »zeleno«, s tem ko uporablja recikliran papir, se vozi v hibridnih vozilih in vsako leto nameni kak odstotek dobička pogozdovanju v Braziliji. Takšna pot je pravzaprav bolj marketinško motivirana – hkrati pa velja za dražjo, saj so »zelene« različice avtomobilov, papirja in različne druge opreme navadno dražje.  

Pravo vprašanje, ki bi si ga morali zastaviti za resnično ekološko poslovanje, je: kako za enak rezultat porabiti manj papirja, narediti manj kilometrov in zmanjšati porabo materiala ter odpada v proizvodnji. To pa je pravzaprav vprašanje učinkovitosti. Z večjo učinkovitostjo lahko postanete resnično »zeleno« podjetje – in hkrati še privarčujete.  

V tem pogledu je uporaba spletnih strani in aplikacij tista, ki ponuja veliko potenciala za izboljšave. Koristi spleta niso rezervirane le za velika podjetja, ki si lahko privoščijo izdelavo posebnih, njim namenjenih rešitev, temveč so povsem dostopne tudi malim in srednjim podjetjem ter organizacijam.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *