V katero zbornico naj grem?

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 13.02.2007

Gospodarska zbornica Slovenije se po novi zakonodaji preoblikuje in uvaja novosti, Obrtna zbornica vztraja na svoji poti v smeri kombinirane obrtne in podjetniške zbornice, nastajajo pa tudi nove zbornice. Izbira za člane je zdaj tako precej večja, boj zanje pa jim prinaša tudi več ugodnosti.


Samo Hribar Milič, Gospodarska zbornica Slovenije: »Za podjetja, ki so že izstopila, je Gospodarska zbornica Slovenije pripravila posebno individualno ponudbo, ki že daje prve rezultate, saj se je nekaj podjetij po prejemu nove ponudbe odločilo obnoviti članstvo.«

S sprejetjem Zakona o gospodarskih zbornicah maja lani ter z uvedbo prostovoljnega sistema članstva v gospodarskih zbornicah se je tudi Slovenija pridružila nekaterim evropskim državam, kjer imajo tak zbornični sistem že nekaj časa.  

Omenjeni zakon je povzročil veliko zmanjšanje članstva v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), ki je pred spremembo zbornične zakonodaje imela okoli 66.000 članov, trenutno pa jih je v njej 50.000 (od tega 30.000 takih, ki so bili do zdaj oproščeni plačila članarine). Ravno pri zadnji kategoriji na GZS pričakujejo največje zmanjšanje članov, saj odslej ne bo oprostitve pri članarini. Nastajajo že tudi nove zbornice, tako sta bili ustanovljeni Trgovinska zbornica Slovenije in Avtoprevozniška zbornica, posamezne zbornice pa nastajajo tudi znotraj GZS, na primer GZS – Energetska zbornica. 

Prenovljena Gospodarska zbornica Slovenije z novo ponudbo  

Zaradi temeljite preureditve in spremenjenega statuta GZS (delovanje zdaj temelji na decentraliziranem upravljanju, vodenju, kadrih in financah posameznih organizacijskih enot) je prišlo do številnih novosti za člane, vsaj tako nam zagotavljajo na GZS. Med najzanimivejšimi so Zelena knjiga (priročnik poslovanja za mala in srednja podjetja), Bela knjiga o zahtevah gospodarstva za bolj konkurenčno okolje, ustanovljen bo »Lobistični center Gospodarske zbornice Slovenije«, novost bodo tudi popusti med člani, kjer si člani med sabo ponujajo določene ugodnosti za svoje izdelke oziroma storitve. Poleg tega bodo njihovi strokovnjaki na sedežih podjetij svetovali in pomagali podjetjem pri reševanju njihovih težav, ponujali podporo pri uresničevanju podjetniških zamisli in pomoč podjetjem pri njihovem vključevanju v programa UNIDO in IPA za pridobivanje finančnih sredstev in še marsikaj. »Za podjetja, ki so že izstopila, je Gospodarska zbornica Slovenije pripravila posebno individualno ponudbo, ki že daje prve rezultate, saj se je nekaj podjetij po prejemu nove ponudbe odločilo obnoviti članstvo,« pravi začasni predsednik GZS Samo Hribar Milič.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *