V sozvočju z zmagovalci

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 06.02.2012

Obogatel bi, kdor bi izumil recept, kako postati uspešen, tako v zasebnem življenju, kot tudi kariernem. Kljub neštetim priročnikom pa pravega recepta pravzaprav ni, ugotavljajo realisti.


Blaž Suhač: »V prvem koraku učenja socialnih kompetenc moramo najprej spoznati samega sebe, svoje vrednote, želje in cilje, ki bi jih radi uresničili.«

Morda še najbolj prizemna ugotovitev je, da je le človek, ki je v sožitju s seboj in okolico, lahko na pravi poti do uspešnega in kakovostnega življenja. Med iskalci recepta za uspeh v življenju je bil pred dobrima dvema desetletjema tudi Avstrijec Eric Adler. Prebral je čez 800 strokovnih knjig in praktičnih priročnikov na to temo ter na osnovi svojih ugotovitev in spoznanj razvil novo metodo razvojnega treninga osebnostnih veščin, ki jo danes poznamo kot metodo Adler Social Coaching ali Adlerjeva metoda treninga socialnih kompetenc.
 
Takole je razmišljal: »Če s kakovostjo svojega življenja nismo zadovoljni, se počutimo manjvredne, smo brez motivacije, notranje nemirni, pri odnosu do okolice postajamo vedno bolj destruktivni. Nasprotno pa človek, ki je pozitivno naravnan, ki je v ravnovesju s seboj in okolico, ki živi skladno s svojimi željami in poslanstvom, zlahka in brez konfliktov komunicira, se povezuje in sodeluje s skupnostjo. Posameznika sicer moramo razumeti kot naravno bitje, ki ima za preživetje vgrajene določene instinkte, s katerimi se hitro odzove v pomembnih situacijah. Če znamo to primitivno komponento izključiti, če znamo svoje vedenje usmerjati bolj premišljeno, veliko lažje delamo tiste stvari, ki nas vodijo k cilju, k uspešnemu oziroma bolj kakovostnemu življenju. Socialne kompetence so sposobnosti shajanja s seboj in svojo okolico, bistvo treninga pa je premagovanje nagonov in spoznavanje ter prakticiranje veščin, s katerimi komuniciramo s svojo družbeno sredino. Posameznik vidi tako večji smisel življenja, pa tudi družbi tak prinaša več koristi.«
 
Adler je svoja spoznanja v sodelovanju z znanstveniki, psihologi, zdravniki, sociologi in športnimi trenerji ob prelomu tisočletja objavil v knjigi '12 naravnih zakonitosti za uspeh', ter s pomočjo avstrijskega ministrstva za socialno varnost izvedel praktične raziskave, ki so pokazale, da je v povprečju 75 odstotkom udeležencev njegova metoda treninga socialnih kompetenc pomagala pri izpolnjevanju ciljev tako v zasebnem kot poklicnem življenju in da so pozitivni učinki njegovega treninga trajni. V naslednjih letih je svojo metodo še razvil in jo priredil za potrebe odraslih, mladine in tržnikov. Za vsako ciljno skupino je pripravil publikacijo, programe pa še izpopolnjuje za različne druge poklice in dejavnosti. Tako nastajajo programi za zdrav način življenja, za delavce v zdravstvu in drugi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *