Vaša denarnica, avto in narava jim bodo hvaležni

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 06.06.2012

Pri avtomobilih na električni pogon so izpusti precej večji kot pri pogonu na plin. Zato bo ne le s stroškovnega, ampak predvsem z ekološkega stališča plin kot pogonsko gorivo še nekaj desetletij bolj aktualen, razmišljajo v podjetju G-1, kjer so razvili edinstven avtoplinski sistem na svetu.


Simon Štrancar: »Vsi smo bili tehnično spretni, a imeli smo ravno toliko pomanjkanja znanja o visokih tehnologijah, da smo bili sposobni pogledati v drugo smer od tistih, ki so bili uokvirjeni s podrobnim znanjem o plinskih sistemih.«

Poslovna zgodba štirih družbenikov podjetja G-1 se začne nekako takole: prijatelja sta pred leti v avtomobil enega od njiju, ki je imel velik apetit po bencinu, namestila sistem za pogon na plin. Ko sta se prepričala, da je prihranek goriva precejšen, sta v tem odkrila tudi svojo poslovno priložnost in začela avtoplinske sisteme različnih proizvajalcev še tržiti.
 
Med strankami sta bila tudi avtomobilska navdušenca, ki sta se, kot se pač moškim ob avtomobilih rado zgodi, s prvima dvema potopila v globlji pogovor o prednostih plinskega sistema in še tem in onem o avtomobilih. Pogovor jih je združil, še nekajkrat so se dobili in kmalu so že modrovali, da bi za obstoječe sisteme pravzaprav lahko našli boljše rešitve za še optimalnejšo porabo goriva, to je plina. A fantje, med katerimi sta bila dva študenta ekonomije, elektrotehnik in računalničar, niso ostali samo pri besedičenju. Njihovo druženje se je zaokrožilo v resnih razvojnih aktivnostih lastnega avtoplinskega sistema, ki so se vlekle skozi leto 2004 in 2005, ko so za svoje prototipe in testiranja že porabili kar zajeten kupček denarja.
 
»Vsi smo bili tehnično spretni, jaz sem tudi zrasel ob očetovi avtomehanični delavnici, a imeli smo ravno toliko pomanjkanja znanja o visokih tehnologijah, da smo bili sposobni pogledati v drugo smer od tistih, ki so bili uokvirjeni s podrobnim znanjem o plinskih sistemih. Naš hobi pa je po dveh letih raziskovanj in razvoja postal predrag in znašli smo se pred odločitvijo ali vse opustiti, ali pa se resno vreči v podjetništvo,« pripoveduje zgodbo o nastanku podjetja direktor Simon Štrancar.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *