Varni in varčni

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 02.02.2011

Mariborski podjetnik Peter Pungerčar je med študijem najmanj pozornosti posvečal predavanju o elektriki, vendar je usoda hotela, da se z njo ukvarja praktično vse življenje.


Peter Pungerčar: »Če bi menil, da ne morem ničesar več ponuditi, bi se verjetno začel ukvarjati z drugo dejavnostjo, ne glede na gospodarsko krizo.«

Peter Pungerčar je bil v mladih letih nadarjen za marsikaj, malo je manjkalo celo, da bi postal poklicni nogometaš, a sta ga starša odvrnila od tega. Ne zaradi nogometa samega, ampak zato, ker sta vedela, da se vsega prehitro naveliča, da bi zares uspel. »Nikoli nisem bil vztrajen,« pravi danes ta uspešen podjetnik. Tudi študija na strojni fakulteti ni dokončal, verjetno malo zaradi pomanjkanja vztrajnosti, malo pa tudi zato, ker ni verjel, da mu bo diploma pomagala pri delu in poklicu.
 
Zanimivo, da so ga med študijem predavanja o elektriki najmanj zanimala, a se je na koncu obrnilo tako, da se z njo ukvarja skoraj vse življenje. »Nikoli si nisem znal predstavljati nečesa, kar ne vidim, saj sem po naravi bolj materialen človek – prepriča me le nekaj, kar je otipljivo. Elektrika je bila s svojimi tokovi, silnicami in nevidno močjo zame vedno nekaj imaginarnega,« pravi Pungerčar. Poklicna pot ga je popeljala ravno v podjetja z elektro-prodajo. V podjetju TSN, ki je proizvajalo elektroenergetske aparate, je nastopil najprej kot referent, nato vodja prodaje in na koncu kot vodja inženiringa. »Moji uspehi pri prodaji so bili tolikšni, da bi mi morali izplačevati dvakrat višjo plačo od direktorjeve. Začeli so mi zniževati odstotke provizije, toda kolikor so znižali, toliko več sem prodal,« opisuje takratne prodajne uspehe. Po dveh letih uspešnega dela so ga takratni sodelavci prosili, da bi se jim pridružil v njihovem zasebnem podjetju. Ko je postal direktor Tehmarja, je vsako leto zabeležil za 100-odstotkov več prodaje.
 
Ko je srečal Abrahama, je ustanovil podjetje
 
»Po skoraj tridesetih letih, ko sem jih dopolnil petdeset, sem se odločil, da ne bom več delal za druge, temveč zase. Leta 1998 sem ustanovil podjetje IzoElektro in se osredotočil na prodajo elektromaterialov.« Pol leta zatem je postal avtor patenta Vzmetna nihajna sponka za pritrditev električnega vodnika, izdelka, ki ga je kmalu začel uspešno tržiti. Nato je odigral pomembno vlogo pri izdelavi zanimivih izdelkov, kot so samostojne vzmetne sponke, odvodniki prenapetosti, zatezne univerzalne sponke, kape za linijske podporne izolatorje, natezni in kompozitni izolatorji in še bi lahko naštevali. Pungerčar s sodelavci še vedno opravlja trgovinsko dejavnost, čeprav čedalje več sil usmerjajo v razvoj. »Naredimo načrte, pridobimo potrebne certifikate, nov izdelek preizkusimo, nabavimo material, kupimo orodje in stroje, proizvodnja pa steče s pomočjo zunanjih pogodbenih partnerjev za plastiko, orodjarstvo in silikoniranje, izključno po naših kontrolnih in tehnoloških postopkih,« opisuje pot do začetka proizvodnje štajerski podjetnik.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *