Varstvo intelektualne lastnine

Avtor: Dušan Borštar | Objava: 11.02.2008

Registracija znamk je neizogibno dejstvo igranja na svetovnem trgu in slovenska država v tem primeru očitno žoge podaja nasprotnikom.


(i-StockPhoto)

Slovenija je ob osamosvojitvi zaorala ledino tudi na področju varstva intelektualne lastnine. Po zaslugi peščice kozmopolitov, med katerimi ne gre pozabiti dr. Bojana Pretnarja, je uvedla sodoben, v določenih pogledih revolucionaren pristop do varstva pravic intelektualne lastnine, ki je bil zgled in model za marsikatero državo v razvoju. Področje varstva intelektualne lastnine je bilo zagotovo eno tistih, kjer je Slovenija že na začetku pokazala in dokazala usmerjenost k evropski miselnosti in temeljnim načelom Evropske unije. 

Na deklarativni ravni je vse v redu 

Deklarativno sicer praviloma vselej pripoznana pomembnost varstva intelektualne lastnine in pa dejstvo, da je tematika s tega področja obči javnosti očitno še vedno razmeroma malo znana, je očitno pripomoglo k temu, da po eni strani dnevna politika vsaj doslej ni v znatni meri krojila dogajanj na tem področju in da po drugi strani zakonodajalec praviloma ni čutil potrebe prisluhniti sicer pravočasno izraženim in tehtnim pobudam, ki bi lahko odpravile marsikatero zablodo pri tistih, ki se odločajo varovati svojo intelektualno lastnino in jo na tej podlagi potem tako ali drugače unovčiti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *