Več denarja za podjetništvo

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.01.2009

Slovenski podjetniški sklad bo letos prvič ponudil 35 milijonov evrov tveganega kapitala. Ohranil bo tudi vse že običajne razpise za mala in srednja podjetja.


Maja Tomanič Vidovič: »Težava je še vedno, da podjetja preveč poenostavljajo stvari. Ne zavedajo se, da gre za velik žakelj denarja in da ima EU za vse države enake pogoje.«

Državnih finančnih spodbud za mala in srednja podjetja ni nikoli dovolj. S tem se bomo morali sprijazniti, čeprav so zneski, ki jih razdeljuje Slovenski podjetniški sklad prek razpisov, neprimerno večji kot še pred nekaj leti. Če smo pred kratkim govorili o približno štirih milijardah tolarjev (približno 17 milijonov evrov), razdeli zdaj sklad letno trikrat več denarja. O tem, koliko natančno in kako podjetja pridejo do njega, smo se pogovarjali z direktorico sklada Majo Tomanič Vidovič

Koliko razpisov je Slovenski podjetniški sklad objavil v pravkar končanem letu in koliko denarja ste razdelili malim in srednje velikim podjetjem ter samostojnim podjetnikom? 
Lani smo razpisali nekaj manj kot 58 milijonov spodbud prek različnih razpisov. Imeli smo razpis za garancije za kredite, ki je ponujal hkrati tudi subvencije obrestne mere. Imeli smo razpis za zagonska sredstva za podjetnike začetnike. Zaključili smo razpis iz leta 2007 za naložbe v turistično infrastrukturo. Malim in srednjim podjetjem smo na tem razpisu razdelili 20 milijonov evrov. V začetku leta smo objavili še razpis za nakup tehnološke opreme, ki je bil najprej odprt samo za mikro podjetja, od jeseni pa za vsa mala in srednja podjetja. Skupaj smo na razpise prejeli 1122 prijav, 319 projektov smo odobrili, 470 jih je še v ocenjevanju (konec decembra, op. a.).

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *