Več sodelovanja za razvoj

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 14.05.2007

Gospodarstvo se pritožuje, da so inštituti preveč togi, inštituti trdijo, da z gospodarstvom veliko sodelujejo in bi še več, če jih zakonodaja ne bi ovirala. Kaj pravijo nekateri udeleženci in kako iz tega začaranega kroga.


Janez Navodnik: »Na področju polimerov (plastične mase, lepila, premazi ...) opravijo podjetja 80 odstotkov razvoja sama, le petino pa v sodelovanju z inštituti.«

V Sloveniji že leta poslušamo iste fraze: pospešiti moramo prenos znanja iz razvojno-raziskovalnih ustanov v gospodarstvo. Spodbuditi moramo sodelovanje podjetij z inštituti in fakultetami na področju tehnološkega razvoja. Praksa pa je šla vsa ta leta svojo pot.  

Podjetniki: inštitutov sodelovanje ne zanima 

Janez Navodnik, vodja tehnološke platforme Napredni materiali, pravi, da sta gospodarstvo in raziskovalna sfera dva skoraj povsem ločena pola, med katerima je bore malo pravega sodelovanja. Pa sploh ni res, da znanstveniki ne bi bili dorasli potrebam gospodarstva. »V okviru tehnološke platforme Napredni materiali smo organizirali tridnevno delavnico za podjetja in raziskovalce z inštitutov. Ugotovili smo, da večino področij, ki so v svetu v največjem interesu, pokriva v Sloveniji vsaj ena raziskovalna skupina. Na nobenem področju nismo čisto bosi. Nekatere skupine sodelujejo celo v najzahtevnejših projektih in imajo vrhunsko opremo,« ugotavlja Janez Navodnik.« Vendar se vse ustavi pri sodelovanju. »Ugotovili smo, da se niti raziskovalci iz različnih inštitutov, ki delajo na istih temah, ne poznajo. Kaj šele, da bi sodelovali z gospodarstvom.«  

V praksi se tako enaki razvojni projekti delajo povsem ločeno na inštitutih in v podjetjih. Zgovoren je razvoj izdelkov za balistično zaščito. Navodnik pripoveduje, da so šele po tem, ko so uspešno razvili svoj izdelek, ugotovili, da so v istem času enak razvojni projekt izvajali na eni od naših razvojno raziskovalnih institucij. 

»Sodelovanje med raziskovalnimi institucijami in gospodarstvom je po mojem prepričanju v povprečju mizerno. Velikokrat je sodelovanje samo navidezno, zato da se podjetje pohvali, da pri razvoju sodeluje s tem in tem inštitutom ali da pridobi državne subvencije za tehnološki razvoj. Pravega vsebinskega sodelovanja je malo. Na področju polimerov (plastične mase, lepila, premazi ...) opravijo podjetja 80 odstotkov razvoja sama, samo petino v sodelovanju z inštituti,« trdi Navodnik. In še to so skoraj vedno pobudniki za sodelovanje v podjetjih. Na prste bi lahko preštel primere, ko je pobuda za skupne razvojne projekte prišla z inštitutov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *