Vedno tri korake pred konkurenco

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 10.10.2007

Matjaž Beguš, mehanik po izobrazbi, je svoje poslanstvo našel v oblikovanju vrhunskih cvetličarskih kreacij, s katerimi pobira priznanja na tekmovanjih doma in po svetu.


»Cvetličarstvo je zame način življenja. Ne zgolj osemurna služba, s katero ob štirih popoldne opraviš in se posvetiš drugim stvarem, sam nosim škarje zmeraj s seboj, saj nikoli ne vem, kje jih bom lahko uporabil,« pravi Matjaž Beguš.

Aktualnega državnega prvaka v floristiki smo ujeli sredi priprav na evropsko cvetličarsko prvenstvo, ki se bo konec septembra odvijalo v Velenju. Konkurenca bo močna, saj se je prijavilo kar dvajset državnih cvetličarskih prvakov, uveljavljenih floristov, ki se bodo z vrhunskimi cvetličnimi kreacijami pomerili v šestih tekmovalnih kategorijah, ki so: Pikina pojedina, poročni šopek, nasad v posodi, Jože Plečnik, šopek in presenečenje.

Ljubezen do cvetja v genih
 

Matjaž je iz družine, ki je že tretjo generacijo zavezana cvetličarstvu. Vrtnar je bil že njegov stari oče, mama je bila cvetličarka, prav tako stric, morda pa se bo tradicija nadaljevala s četrto generacijo, saj je nad cvetjem navdušen tudi njegov sin. Matjaž Beguš se je sprva odločil za tehnični poklic in se izučil za mehanika, a ga je pozneje cvetličarstvo vseeno bolj pritegnilo. »Čeprav sem vedno govoril, da se s cvetjem ne bom nikoli ukvarjal, pa sem zdaj cvetličar ne samo z osem-, temveč kar osemnajsturnim delovnikom,« z nasmehom dodaja. »Zame je cvetličarstvo preprosto način življenja,« pravi sogovornik, ki ima cvetličarno Mak v centru Kranja na Glavnem trgu že dve desetletji, sicer pa letos praznujejo kar 75 let družinske cvetličarske tradicije.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *