Vera v čudežno rešitev krizo še poglablja

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 07.08.2006

Ko vladarje zanimajo bogatenje, vojne in postavljanje spomenikov, namesto da bi pogledali resnici v oči.



Esko Aho, nekdanji finski predsednik, pravi (primerjaj besedilo »Preden bo prepozno«), da ima Evropa težave na svoji poti, da bi se spremenila v bolj inovativno družbo, saj preprosto ne razume, za kaj sploh gre. Ne razume, da se je svet spremenil, in da če ne bo zares postala zares inovativna, potem jo bodo drugi prehiteli.  

Esko Aho nas torej sprašuje, ali naše oči sploh vidijo. Ali naša ušesa slišijo, kaj nam pravi svet. Ali naši možgani razumejo, kaj se dogaja. Gre za globoko sporočilo: če nimaš prave predstave o tem, kaj se ti dogaja, potem si ogrožen.  

Kako so različne družbe propadle 

V zadnjem obdobju je na Zahodu zelo aktualna knjiga Kolaps ameriškega arheologa Jareda Diamonda, ki se ukvarja z vprašanjem, »zakaj se nekatere družbe odločijo, da bodo propadle, druge pa, da bodo uspele«. V njej je zbral vrsto zgodovinskih primerov in nekaj primerov iz sodobnosti, ki kažejo, kako so različne družbe propadle – ali pa so v sedanjosti ogrožene - zaradi tega, ker niso razumele (oziroma ne razumejo), kam dolgoročno vodijo prvi znaki ekoloških kriz.
 
Zgodba o Velikonočnem otoku 

Najslikovitejši zgled je zgodba o Velikonočnem otoku. To je otok, ki nam je vsem znan po ogromnih kipih človeške glave. Jared Diamond je skozi arheološke najdbe rekonstruiral zgodovino tega otoka, pri čemer ga je najbolj vznemirjalo vprašanje, zakaj je otok danes praktično nenaseljen, nekoč pa je bil – glede na veliko število teh kipov (skupaj 397) in ostankov človeških bivališč – močno poseljen. Kaj se je zgodilo? Rekonstruiral je naslednjo zgodbo ...

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *