Večna dilema: šola, talent ali izkušnje?

Avtor: dr. Jaka Vadnjal | Objava: 09.02.2009

Med podjetniki, ki vodijo 500 najhitreje rastočih evropskih podjetij, je tri četrtine diplomiranih inženirjev, ki so po diplomi študirali tudi poslovne vede. Naključje ali formula za uspeh?



Doslej je bilo malo raziskanega na temo morebitne odvisnosti med podjetnikovo izobrazbo in podjetniškim uspehom. Izrazite povezave med doseženo izobrazbo ali smerjo študija in podjetniškim uspehom ni dokazal še nihče. Problematična je namreč že opredelitev podjetniškega uspeha, saj običajni kazalci (rast prodaje, dobička, tržnega deleža …) za malo podjetje ne zadostujejo. Marsikateri podjetnik meri uspeh tudi z drugimi kazalci. Tako je raziskava na vzorcu 222 slovenskih podjetnikov pokazala, da so podjetniki, ki so študirali na katerikoli fakulteti, izrazito bolj cenili ekonomske vidike podjetniškega uspeha, medtem ko so manj izobraženim podjetnikom več pomenili dejavniki, kot so neodvisnost, zadovoljstvo delati zase, inovativnost, skrb za stranke in zaposlene in drugi »mehki« dejavniki.
 
Zelo zanimive odgovore pa je dala raziskava, ki jo je opravila Rudina Heroi, študentka GEA Collegea – Visoke šole za podjetništvo, med podjetniki z lestvice 500 najhitreje rastočih evropskih gazel. Pokazalo se je, da je kar tri četrtine teh podjetnikov diplomiranih inženirjev, a imajo hkrati tudi podiplomsko izobrazbo v poslovnih vedah (MBA, podjetništvo …). Samo nekaj odstotkov podjetnikov z omenjene lestvice pa ni dokončalo študija.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *