Vietnam: med enajsterico najperspektivnejših

Avtor: Nives Pahor | Objava: 11.06.2007

Vietnam, 84-milijonska država, ima danes eno izmed najhitreje rastočih gospodarstev na svetu in je zanimiv tudi za slovenska podjetja, ki nameravajo preseliti proizvodnjo na trg s cenejšo delovno silo, pravi »slovenski Vietnamec« Jani Pintarič, ki pozna tamkajšnje razmere iz prve roke.


Jani Pintarič: "Osebni avtomobili so v Vietnamu prava redkost. V glavnem se tu vozijo z motorji, ki predstavljajo pravo družinsko premoženje in statusni simbol."

Vietnam je na seznamu enajstih (The Next Eleven) najperspektivnejših držav glede vlaganj in gospodarske rasti. To je seznam držav, ki ga je pripravila ena izmed največjih investicijskih bank na svetu − Goldman Sachs. Po številu prebivalstva (84 milijonov) je trinajsta najbolj poseljena država na svetu.  

V Vietnamu je veliko tujcev in tujih podjetij, med katerimi smo našli tudi Ljubljančana Janija Pintariča. Pred dobrimi štirinajstimi leti se je odločil, da poskusi živeti in delati v tej zanimivi azijski državi. V Hošiminhu (Sajgon) na jugu Vietnama ima podjetje New Connection International z desetimi zaposlenimi, ukvarjajo pa se s tekstilom. Nima sicer svoje proizvodnje, tujim podjetjem pa ponuja agencijske storitve usklajevanja in nadzora proizvodnje pri vietnamskih proizvajalcih. Skratka, poskrbi, da je delo narejeno v roku in po navodilih glede na raven kakovosti in ceno, ki jo določi naročnik.  

Janija Pintariča smo prosili, da nam glede na svoje izkušnje razkrije še kake zanimive podatke o Vietnamu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *