Virtualni svet prinaša realni zaslužek

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 05.06.2008

Xlab je mlado in perspektivno ljubljansko IT-podjetje, ki se med drugim lahko pohvali z »googlovskim« ozračjem, kot temu pravi direktor Jure Pompe. V podjetju namreč vlada sproščeno, stimulativno vzdušje, ki zaposlenim omogoča neovirano ustvarjanje.


Jure Pompe

Najprej skupinsko fotografiranje za Podjetnik. Fantje in dekle iz Xlaba so se zbrali na majhni terasi nad Ljubljano in se v smehu sproščeno postavili pred objektiv. Škljoc! Škljoc! Smeh, zbadanje, sproščeno vzdušje! Je to podoba podjetja ali skupine prijateljev, ki se zabavajo? Je služba res lahko vesela druščina, ki dela v kreativno prijetnem vzdušju, brez strogih hierarhičnih pravil? Kjer je delo v užitek in veselje?  

»K nam prihajajo računalniški zanesenjaki izživet svoje računalniške strasti, se razvijat in raziskovat. Tu najdejo stimulativno okolje, vse možnosti, da uresničijo svoje zamisli. Dobro vzdušje povečuje kreativnost. Seveda brez hierarhije ne gre, saj nekdo mora vedeti, kaj se v podjetju dogaja, držati niti skupaj in iskati smer razvoja, a strogih postavitev, kot so običajne v podjetju, pri nas ni. Zaposleni se morajo dobro počutiti, morajo vedeti, zakaj so v podjetju, vedeti, da tu lahko res neovirano ustvarjajo,« pripoveduje Jure Pompe, direktor ljubljanskega podjetja Xlab, eden od sedmih lastnikov, ki tu združujejo svoje IT-zamisli. In doda: »Zaradi razvoja se potrebe po kadrih povečujejo, ljudje radi pridejo delat sem, in ker čutijo, da imajo tu več svobode za uresničitev svojih zamisli, jih tudi zelo malo odide stran. Ta sproščenost je očitno tako močna postavka, da so nekateri prišli iz uglednejšega podjetja tudi za manjšo plačo. Lahko bi rekel, nam je pri nas uspelo narediti nekakšno 'googlovsko' ozračje.«  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *