Vizija za družinsko podjetje

Avtor: Jaka Vadnjal | Objava: 14.03.2008



Ustanovitelj se bo spomladi upokojil. Ali ima podjetje lahko dva direktorja, ki bi ju imenoval ustanovitelj? Gre za njegova sinova. Ali ustanovitelj po upokojitvi še lahko dela v podjetju? 

Očitno gre za družbo, v kateri je edini ustanovitelj tudi direktor. Treba je (1) ločiti statusne zadeve podjetja in (2) kaj izhaja iz delovnega razmerja. Ustanovitelj je po upokojitvi še vedno lahko direktor podjetja in njegov (so)lastnik. Ugasnejo mu le pravice iz delovnega razmerja (plača, bonitete, neobdavčeni potni stroški in tako naprej). Da bi kot fizična oseba tudi kaj zaslužil, mora s podjetjem skleniti pogodbeno delovno razmerje. Na dohodke iz pogodbenega razmerja je treba plačati dohodnino in druge prispevke.  

Podjetje ima lahko več direktorjev. Vendar ali je to smiselno? Vprašanje izhaja iz želje po enakopravnem obravnavanju dveh naslednikov. Družinskim podjetjem predlagamo, naj najprej opredelijo dolgoročno vizijo, ki mora biti kompromisni pogled vseh zainteresiranih udeležencev. Vprašanje, kdo bo direktor in ali bo direktorjev več, je v tej luči drugotnega pomena. 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *