Vodilni na svetu v krmiljenju pospeševalnikov

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 11.07.2007

Visokotehnološko podjetje Cosylab iz Sežane, ki je izšlo iz Instituta Jožef Stefan, »zalaga« z nadzornimi sistemi za pospeševalnike inštitute in laboratorije po vsem svetu, to pa je le del njihove bogate dejavnosti.


Mark Pleško: »V podjetju smo razvijalci in integratorji, predvsem pa tehnološki in trženjski inovatorji.«

Cosylab, vodilno podjetje na svetu za krmiljenje jedrskih in svetlobnih pospeševalnikov, je leta 2001 nastalo kot odcepljeno podjetje (spin-off)  Instituta Jožef Stefan. Še pred tem je ista ekipa (takrat še študentov, ki so se šaljivo imenovali KGB - Kontroll Gruppe fϋr Beschleuniger) naredila prvi nadzorni sistem za pospeševalnik, ki so ga razvili za nemški inštitut FZK. Vodja te skupine Mark Pleško (poznejši ustanovitelj Cosylaba, po izobrazbi doktor fizike) je imel sicer zagotovljeno bleščečo akademsko kariero, vendar mu podjetniška žilica ni dala miru, zato se je lotil podjetništva. 

Podjetje je razdeljeno na oddelke  

Trenutno je v podjetju 45 redno zaposlenih, ki jim med letom pomaga tudi več kot 50 študentov. Podjetje je organizacijsko razdeljeno na več oddelkov. Najmočnejši je oddelek za pospeševalnike, ki se ukvarja s krmilnimi in nadzornimi sistemi za pospeševalnike. Ker so priznani razvijalci in integratorji geografskih informacijskih sistemov, imajo tudi ta oddelek, ki je že skoraj bolj dobičkonosen od prvega. Njihov geografski informacijski sistem med drugim uporabljajo na angleškem in slovenskem ministrstvu za kmetijstvo. Nedavno so predstavili tudi interaktivni atlas Geopedia, ki bi lahko v prihodnje vsaj regijsko konkuriral izdelku Google Map, od katerega se loči predvsem po možnosti množičnega urejanja podatkov. Imajo tudi oddelka za informacijsko tehnologijo in avtomobilsko industrijo. V zadnji so razvili dizelsko svečko z vgrajeno elektroniko in prijavili dva patenta, ki sta ravno v postopku na evropskem patentnem uradu. Če jim bo patent uspelo prodati, bi že z licenčnino lahko zelo dobro zaslužili, pravi Mark Pleško.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *