Vplivajte na sprejetje zakonodaje v Bruslju!

Avtor: Nives Pahor | Objava: 09.07.2007

Pred kratkim se je pokazalo, da naši politični predstavniki v Evropi zastopajo interese, ki so nasprotni interesom naših podjetij. Tik pred usodnim »da« so se pomenili. Naši lobisti z izkušnjami v Bruslju pravijo, da se slovenska podjetja premalo aktivno vključujejo v sprejemanje evropske zakonodaje.


Sebastjan Stjepanović: "Naši parlamentarci v Bruslju ne vedo, kakšne so potrebe slovenskih malih in srednje velikih podjetij, zato "kopirajo" stališča kolegov iz drugih držav članic."

Evropska unija oziroma bruseljska administracija z različnimi usmeritvami in zakoni podjetnikom ter obrtnikom po vsej Evropi nalaga nove in nove standarde, ki jih morajo spoštovati, če sploh želijo poslovati na evropskem trgu. V Sloveniji med malimi in srednje velikimi podjetji (tudi veliki niso izjema) kroži napačno prepričanje, da na sprejemanje evropske zakonodaje ne morejo vplivati, zato je njihova edina možnost, da se novim zahtevam čim prej prilagodijo, kar pa ne drži povsem. Tudi za male je veliko možnosti vpliva, samo za pravo pot se morate odločiti. Naši lobisti z izkušnjami v Bruslju pravijo, da se slovenska podjetja premalo aktivno vključujejo v sprejemanje evropske zakonodaje. Očitno je laže tarnati in izražati nezadovoljstvo, kot pa nekaj storiti, da do tega sploh ne bi prišlo. Kje je torej skrita moč podjetnikov in kje je vloga države in drugih ustanov, da jim pomagajo pri doseganju ciljev?  

Z lobiranjem do cilja 

Lobiranje javnost ne sprejema ravno pozitivno, saj se pogosto povezuje s podkupovanjem in različnimi političnimi ter gospodarskimi aferami. Še posebej v mladih demokracijah ta pojem pri ljudeh vzbuja pretirano negativne asociacije, pravi Sebastjan Stjepanović, lobist iz podjetja SPEM v Bruslju.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *