Vrenje v tehnoloških parkih

Avtor: Nives Pahor | Objava: 10.05.2010

V Sloveniji deluje pet tehnoloških parkov, ki jih podpira država in še nekaj neodvisnih. Kaj ponujajo podjetjem in kakšni so rezultati?


Stojan Gorup: »Inovativni podjetniki, ki zaženejo v inkubatorju ali tehnološkem parku dober projekt, lahko dobijo v prvem letu 30 tisoč evrov pomoči, enak znesek tudi v drugem letu in 10 tisoč evrov v tretjem letu.«

Tehnološki parki in inkubatorji so priljubljen način za spodbujanje inovativnega in tehnološkega podjetništva pri nas in po svetu. Države se namreč vse bolj zavedajo, da morajo razvijati novo obliko gospodarstva, ki temelji na znanju in tehnološkem razvoju, če želijo ostati konkurenčne v globalni ekonomiji. V tehnoloških parkih mlada in manj mlada podjetja z inovativnimi idejami in inovacijami dobijo pomoč za zagon podjetja oziroma pomoč za razvoj idej.
 
V Sloveniji deluje pet tehnoloških parkov in sedem inkubatorjev, ki so deležni podpore države. Poleg njih pa imamo še 10 podpornih subjektov, ki te pomoči ne prejemajo. V parke in inkubatorje, ki jim pomaga država, je bilo lani vključenih 187 mladih podjetij in študentskih skupin, kar je, denimo, 300 odstotkov več kakor v letu 2005. Vendar je treba primerjavo jemati z rezervo, saj smo imeli leta 2005 manj parkov in inkubatorjev. Ne glede na to se tehnološkim parkom vsako leto pridruži vse več mladih podjetij z inovativnimi idejami, ki jih želijo uresničiti na trgu.
 
Naši parki niso specializirani za podjetja iz točno določene gospodarske panoge, kar pomeni, da sprejemajo vsa podjetja. Prevladujejo sicer podjetja iz informacijske in komunikacijske tehnologije. V letu 2008, novejših podatkov žal še ni, so imela podjetja v parkih in inkubatorjih 107 milijonov evrov prihodkov, zaposlovala pa so 2600 ljudi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *