Vse več inovacij že v fazi izvedbe

Avtor: Martina Budal | Objava: 08.12.2012

Na letošnjem že sedmem Slovenskem forumu inovacij smo lahko videli 48 inovacij, ki jih je komisija izbrala med 130 prijavljenimi. Pohvalno je, da je kar 70 odstotkov izbranih inovacij že v fazi izvedbe oziroma realizacije.



Tako so lahko obiskovalci videli 35 izdelkov, 9 storitev in štiri poslovne modele. Največ, izbranih inovacij so prispevala mikro, mala in srednja podjetja, sledili so inovatorji ali skupine inovatorjev, velika podjetja, dijaki, študentje in mladi raziskovalci ter raziskovalne inštitucije. Ker je Slovenski forum inovacij namenjen prav malim in srednjim podjetjem, je veliko število njihovih inovacij razveseljivo, pravijo v JAPTI. Mala podjetja imajo namreč bistveno več težav pri tem, kako izum predstaviti na trgu in ga pretopiti v posel, kot velika podjetja.  

Največ, 17 prijav je bilo s področja elektrotehnike in telekomunikacij, sledile so prijave s področja strojništva, teh je bilo 16, prijav s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij ter računalništva in informatike je bilo 13, 12 s področja arhitekture in gradbeništva, osem pa s področja športa in rekreacije ter ekologije. Komisija, sestavljena iz 48 uglednih strokovnjakov, je ocenjevala tehnično-inovacijski ter vsebinsko-inovacijski vidik, vidik odličnosti ustvarjalnih industrij in vidik pravic intelektualne lastnine.

Zmagovalci letošnjega Foruma inovacij

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *