Vstop na trg nepremičnin

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 08.06.2012



Smo trgovinsko podjetje. Pred štirimi leti so me prepričali, da sem kupil zazidljivo zemljišče, na katerem je možno zgraditi dva manjša bloka s po šestimi stanovanji med 70 in 100 m2. Sedaj sem pridobil vsa potrebna dovoljenja in bi lahko začel iskati gradbeno podjetje. Denarja za gradnjo nimam, ker podjetje ni zadolženo, pa bi verjetno lahko dobil kredit. Naj začnem? 

Moj odgovor je ne. Če ste trgovec in to verjetno, glede na to, da niste veliko zadolženi, uspešen, potem veste, da morajo biti zaloge pod nadzorom, sicer ustvarjajo izgubo, ker morate zanje imeti denar (kredite, kar prinaša stroške za obresti…). Popolnoma enako je pri sedanjem načinu gradnje, ko se je gradilo na »zalogo« za prodajo. Razlika (in to velika) je le v tem, da ste vi vaše zaloge lahko dokaj dobro uravnavali z zmanjšanjem nabav, tako da ste lahko prišli čez čas ponovno na optimalni nivo. Pri stanovanjih pa se je nabralo toliko zaloge za tako malo povpraševanja, da bodo potrebna leta, da bi se zaloga stanovanj optimizirala. Če boste zgradili vaših 12 stanovanj, je zelo verjetno, da bodo ostali vaša zaloga, ki bo prinašala samo stroške za obresti. 

Vem, da je problem, da ste že vložili v zemljo in projekte in vam grozi, da boste to v nekaj letih v celoti izgubili. Vendar sedaj izgubljate le to vrednost, če boste vložili še štirikrat toliko in ne prodali, pa vas to lahko pokoplje. Če mislite, da ste rojeni pod srečno zvezdo in bi zgradili tako lepa stanovanja na tako lepih lokacijah in ob izredno nizkih stroških gradnje, potem lahko seveda nasvet zanemarite in se lotite stanovanjskega posla, če vam bo banka odobrila kredit. Ta naj bo minimalno na 10 let, ko se bodo verjetno prodale sedanje zaloge stanovanj.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *