Vtikanje lastnika v dnevno delo

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 09.11.2009



Prihajam iz proizvodnega podjetja, katerega lastniki so štirje, vsak z enakim deležem. Dva od teh sta v pokoju, eden je zaposlen v podjetju za določen čas, drugi pa za nedoločen čas in hkrati opravlja funkcijo direktorja. Moti me, da eden od lastnikov, ki so že v pokoju, nikakor ne more, da se ne bi »vmešaval« v operativo in dnevno dogajanje v podjetju. Po telefonu kliče zaposlene, »kako je zdaj to, zakaj ste to naredili …«, hkrati pa tudi s svojo prisotnostjo občasno v podjetju strašansko negativno vpliva na zaposlene. Moje vprašanje: Lahko solastnik, ki je v pokoju, prek direktorja nadleguje zaposlene in se vmešava v dnevne tekoče posle v podjetju? Namreč, mene in druge zaposlene to zelo moti in na nas vpliva strašno demotivacijsko.
 
Ne spomnim se več vsebine, zelo dobro pa se spomnim naslova komedije »Sluga dveh gospodov« Carla Goldonija. V podjetju dva voditelja nujno povzročata konflikte in nezadovoljstvo. Tega se »upokojeni podjetniki« premalo zavedajo. Res je možno, da ne zaupajo (izvršnemu) direktorju, vendar je to najboljša pot v propad podjetja. Vsak direktor mora delovati v skladu s pričakovanji lastnikov. Delati mora tisto, kar se v nadzornem svetu dogovorijo. Vendar je izvedba samo njegova! Člani nadzornega sveta ne smejo kontaktirati s podrejenimi. Razen izjemoma z drugimi vodilnimi, če preverjajo kakšno pomembno zadevo, vendar ob obveščanju direktorja.
 
V vašem primeru pa mislim, da gre za problem, da direktor nima zaupanja lastnikov niti hrbtenice, da bi se vmešavanju lastnikov v operativo uprl. Vendar je rešitev samo v tem, da bodisi ugotovite, da se zadeve ne da popraviti, kar pomeni najmanj neoptimalno poslovanje, bodisi se z direktorjem resno pogovorite, da vas to moti, da to preprosto ne gre. Tako ga boste postavili pred dejstvo: ali bo prevzel vodenje in vas zaščitil pred neposrednim vmešavanjem upokojenega lastnika ali pa boste pač delali veliko slabše, kot bi lahko.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *