Vzgajanje zdravih konjev

Avtor: Jure Mikuž | Objava: 01.09.2011

Letošnje poletje nam je postreglo predvsem s slabimi novicami. Medtem pa na visokotehnološkem področju pri nas prihaja do pravega podjetniškega razcveta.


Jure Mikuž: »V Sloveniji smo priča ugodnemu trendu, ko gre za visokotehnološko podjetništvo.«

Toliko negativnih stvari in novic, kot smo jih poslušali, brali in gledali v tem poletju, že dolgo ne pomnim. Od požiganja in plenjenja Londona in drugih mest po Veliki Britaniji, pa do ameriškega skoraj-bankrota, ohlajanja gospodarske rasti v Aziji in konec dobe Berlusconija v Italiji (za slednje osebno še nisem prepričan, da je res slaba novica). Vsi našteti dogodki skupaj z drugimi težavami, ki tarejo gospodarstva po svetu, vnašajo hud nemir na finančne trge, kar se posledično pozna na vseh področjih poslovanja podjetij.
 
Majhna podjetja so zaradi svojih nišnih poslovnih usmeritev po eni strani manj občutljiva za globalne pretrese, vendar se v drugem planu negotovost pozna tudi na njihovih rezultatih. V primeru, da se določena kriza neposredno nanaša tudi na njihovo poslovanje, denimo skozi višje cene vhodnih surovin in podobno, je lahko njihov obstoj hitro ogrožen. Lep primer je zadolževanje domačih podjetnikov v švicarskih frankih. Pomanjkanje znanja o valutnih tveganjih v povezavi z uspešno komercialno dejavnostjo poslovnih bank in kratkoročnim razmišljanjem posojilojemalcev, je marsikoga pripeljalo v resne škripce pri odplačevanju obresti in glavnice posojil.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *