Vzgoja naslednika v podjetju

Avtor: Nikolaj Mejaš | Objava: 06.12.2011



Podjetje, ki sem ga ustanovil pred osemnajstimi leti in ga tudi uspešno razvil, tudi v trenutnih časih precej dobro deluje. Ob vseh naporih, ki sem jih vložil v podjetje, bi zdaj rad malo izpregel. Vem, da moram najti naslednika in se z njim tudi ukvarjati še nekaj časa. Ne bi pa rad izbral napačnega in potem čez nekaj let iskal novega. Kaj mi svetujete, na kaj moram biti pozoren pri izbiri oziroma kako naj se tega lotim?
 
Izbira naslednika zahteva kar nekaj razmisleka. Vprašati se morate, koliko in katera delovna področja bi mu želeli predati. Želite, da vas nadomesti v celoti ali le delno in v kakšnem času? Vprašati se morate tudi, v katero smer želite razvijati podjetje v prihodnosti – ali potrebujete kot naslednika podjetnika ali menedžerja. Podjetnik je namreč tisti, ki mu je pomemben razvoj in udejanjanje novih idej, menedžer pa bo bolj skrbel za posel, za denar.
 
Naredite profil osebe, kakršno si zamišljate kot svojega naslednika. Vprašajte se, ali želite, da je naslednik vaša kopija ali je lahko drugačen od vas, pa boste vi z njim še vedno zadovoljni. Čas za iskanje naslednika je v vašem primeru pravšnji, ker vaše podjetje dobro posluje in se nasledniku ne bo treba ukvarjati z »reševanjem«.
 
Če boste naslednika iskali med že zaposlenimi v podjetju, boste o njem že imeli kar nekaj informacij. Znotraj podjetja lahko izberete tudi več potencialnih naslednikov, ki jim lahko delegirate posamezna področja in ocenite, kako ste zadovoljni z njihovimi dosežki. Preverite, ali se vaša vizija razvoja podjetja sklada z vizijo vaših potencialnih naslednikov ter kakšno toleranco imajo do tveganj – ali je skladna z vašo. Pridobite tudi mnenje drugih, znotraj podjetja in pri poslovnih partnerjih. Preverite, komu zaupajo, koga spoštujejo, koga ocenjujejo kot sposobne, kako močne so njihove socialne mreže …
 
Za preverjanje vodstvenih kompetenc lahko v podjetju naredite raziskavo vodenja po metodi 360° povratne informacije in na osnovi rezultatov izberete potencialne naslednike. Na osnovi rezultatov boste lahko naredili tudi načrt usposabljanj za področja, ki se bodo pri posameznem vodji pokazala kot šibka.

Če boste naslednika iskali zunaj podjetja, pa vam priporočam, da preverite osebnostne lastnosti in kompetence kandidatov z zunanjimi strokovnjaki na tem področju.
 
Vsekakor pa mora biti nasledniku vodenje podjetja izziv in mora biti za uspešno delo tudi dovolj sposoben. Želim vam »dobro roko« pri izboru, če boste potrebovali še kakšen nasvet, pa sem dosegljiv na moj e-naslov, ki je objavljen v reviji Podjetnik.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *