Z blagovno znamko na tuje trge

Avtor: Matej M. Peternelj | Objava: 07.12.2010

Majhna in velika podjetja imajo različne strategije pri uveljavljanju blagovnih znamk na tujih trgih. Vsi pa poudarjajo, da je kakovosten izdelek prvi pogoj, da se okrog njega sploh lahko začne pisati zgodba.


Tomaž Arh, Droga Kolinska: »Na tujih trgih največ uporabljamo promocijo na prodajnih mestih, saj želimo edinstveno kakovost izdelka približati kupcu in ga prepričati, da ga preizkusi. Ko nam to uspe, je zmaga naša. S takšnim načinom smo v Švici tudi prišli do drugega mesta glede na tržni delež v kategoriji paštet.«

Veliko slovenskih podjetij je zaradi majhnosti domačega trga v veliki meri odvisnih od uspeha na tujih trgih. Eden najpomembnejših dejavnikov, ki določajo uspeh na tujih trgih, je prepoznavna blagovna znamka. Vendar pa zna biti razvijanje blagovne znamke na tujih trgih izjemno drago in neučinkovito opravilo, če se ga ne lotite načrtno. Če vaše podjetje plača nekaj tisoč evrov za en oglas v dnevnem časopisu, na primer v Švici, to še zdaleč ne pomeni, da je znamka že postala znana in da lahko pričakujete bistveno rast prodaje. Preberite praktične izkušnje manjšega in večjega slovenskega podjetja, ki sta s konsistentnim delom na tujih trgih uspela razviti prepoznavno blagovno znamko, kar se jima odraža tudi v stalni rasti prodaje.
 
Opredelitev in razvoj bistvenih elementov blagovne znamke
 
Predpogoj za kakršen koli resen razvoj blagovne znamke na katerem koli trgu je opredelitev njenih bistvenih elementov, kot so: kaj blagovna znamka ponuja, kakšne so želje, pričakovanja in značilnosti kupcev, kakšne asociacije naj kupci doživljajo ob omembi imena ali uporabi določene znamke, kakšno izkušnjo, spremembo ali drugo korist jim znamka ponuja, kaj bo znamka sporočala svojim uporabnikom. Šele na tej osnovi se oblikuje celostna grafična podoba ter določijo primerne tržno-komunikacijske poti, distribucijske poti in cena. Za vsako tuje tržišče posebej pa je nato treba realno ovrednotiti izhodiščno stanje moči blagovne znamke, ki je opredeljena s kombinacijo prepoznavnosti, naklonjenosti, upoštevanja ob nakupu in zvestobe določeni znamki. Na osnovi analize stanja se pripravijo cilji ter iz njih izhajajoče dejavnosti oziroma strategija razvoja blagovne znamke. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *