Z violinami v svetovni vrh

Avtor: Zoran Jereb | Objava: 07.05.2008

Avguštin Penič je pred leti izdelal ramensko naslonjalo, ki olajša učenje igranja na violino. Danes je njegovo podjetje Viva la musica med vodilnimi svetovnimi proizvajalci teh naslonjal.


Auguštin Penič: »Za uspeh podjetnika je po mojem mnenju pomembno predvsem to, da ga žene želja po kreaciji, in ne denar, da ima svoje delo rad in da je za svoje delo tudi strokovno usposobljen.«

Avguštin Penič se je v podjetništvo brez podjetniškega znanja in velikih ambicij podal pred dvajsetimi leti - sprva v obliki popoldanske obrti, ki pa jo je leta 1990 preoblikoval v eno prvih zasebnih podjetij v Celju. Kot dolgoletni violinist in učitelj igranja violine se je namreč odločil, da bo za otroke, ki jih je poučeval, razvil dotlej še precej neznano ramensko naslonjalo, ki violinistu omogoča lažje igranje. Danes je njegovo podjetje Viva la musica v svetovnem merilu najmanjši, v številnih pogledih pa vodilni izdelovalec ramenskih naslonjal za violine.  

Med prelomnicami, ki so zaznamovale dosedanji razvoj njegovega podjetja, Avguštin Penič kot prvo izpostavlja hitro rast podjetja v prvih letih delovanja, saj je imel sredi devetdesetih let šest zaposlenih, s svojimi izdelki pa je prodiral že tudi na japonski trg. Sledilo je leto 1997, ko so zaradi korejskega, tajvanskega in kitajskega ponarejanja njihovih izdelkov, posledične izgube naročil in tudi zaradi nekaj napačnih poslovnih potez ter malce pretiranega poguma bankrotirali in so bili prisiljeni odpustiti vse zaposlene. Dolgove so nato odplačevali še nekaj let.  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *