Začelo se je s čevlji

Avtor: Nives Pahor | Objava: 08.07.2010

Otto Werner je pred mnogimi desetletji začel izdelovati čevlje, propadel, se preusmeril v kataloško prodajo in zgradil poslovni imperij, ki je še vedno uspešen.


Werner Otto: »Ljudje, ki razmišljajo statično in se bojijo nekaj narediti, zaradi strahu pred napakami, ne bi smeli biti podjetniki.« (Foto: ECE/ Henry H. Herrmann)

Trgovec in podjetnik iz Hamburga Otto Werner je eden redkih še živečih nemških trgovskih pionirjev, čigar vizionarske napovedi, izrazita domiselnost in iznajdljivost, ter podjetniški pogum so sooblikovale gospodarski, družbeni in družbenopolitični razvoj Nemčije v zadnjih 60 letih. Zanimivo pa je, da se je njegova izjemna kariera začela s propadlim poskusom šivanja čevljev v povojni Zahodni Nemčiji.
 
Njegova podjetja, ki jih sedaj vodita sinova Aleksander in Michael, so še vedno v družinski lasti. Srce imperija družine Otto predstavljata dve ključni podjetji: Otto, bolj poznano ženskam, in ECE. Srce in duša Wernerjeve podjetniške pustolovščine je vsekakor podjetje Otto, ki je največje podjetje za kataloško prodajo na svetu. Podjetje je s svojo ponudbo prisotno v 19 državah v Evropi, Aziji in Ameriki, v lasti ima 112 nakupovalnih centrov po starem kontinentu in zaposluje več deset tisoč ljudi. V svoji panogi sodi med podjetja, ki veljajo za hitro rastoča in hkrati zelo prilagodljiva.
 
Podjetje ECE pa velja za največje evropsko gradbeno podjetje, s katerim je Otto Werner postal eden od pionirjev na področju gradnje nakupovalnih centrov po vzoru nakupovalnih centrov iz ZDA na starem kontinentu.
 
Razen teh dveh podjetij sodijo pod okrilje skupine Otto še druga, nič manj uspešna podjetja. Skupina je na primer 96-odstotni lastnik verige prodajaln s pohištvom Crate & Barrel, kar pomeni, da danes prodaja vse od igrač do pohištva in ustvari letno 14 milijard dolarjev prihodkov iz prodaje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *