Za bolj prožen trg dela

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 12.03.2007

Slovenija potrebuje bolj prožen trg dela, a po evropskih pravilih morajo biti rešitve usklajene med socialnimi partnerji. Kako priti do rešitev, ki bi premaknile stvari s sedanje točke in ki bi jih sprejeli vsi?



Delodajalci se že leta pritožujejo nad togim in za delodajalce neprijaznim trgom dela. To do neke mere potrjujejo tudi domače in tuje raziskave. Slovenija je po podatkih Svetovne banke med 155 državami uvrščena na 63. mesto glede prožnosti pri zaposlovanju in odpuščanju delavcev. V povprečju je nekje pri sredini, vendar je pri nekaterih posameznih kazalcih prav na dnu lestvic. Dr. Polona Domadenik, z Ekonomske fakultete v Ljubljani, pojasnjuje, da je Slovenija zelo neprožna in nekonkurenčna pri treh kazalcih: pri težavnosti zaposlovanja, težavnosti odpuščanja in pri urejanju delovnega časa.  

Zahteve delodajalcev 

Delodajalci torej štejejo spremembe trga dela med nujne reforme, ki jih potrebuje naša družba in seznam ovir, ki bi jih želeli delodajalci odpraviti, je dolg. Na februarskem posvetu Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti Slovenije v Radencih smo slišali sedem ključnih zahtev:

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *