Za podjetništvo moraš biti ravno prav neumen

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 14.08.2007

Tako pravi Franci Jezeršek, prvo ime slovenskega cateringa, mož, ki vsak dan skrbi za pogostitve na več prireditvah, pred kratkim za kar 25.000 gostov. Stregel je tudi veliko pomembnim domačim in tujim imenom. Zatajiti preprosto ne sme!


Franci Jezeršek: »Gospodariš lahko samo, če si lastnik. Otroci ne želijo upravljati podjetja, če je lastnik 'foter', ki na koncu odloči po svoje.«

Junija je potekala ena izmed največjih ali celo največja pogostitev v Sloveniji vseh časov. Franci Jezeršek je s svojo ekipo na srečanju Mercatorjevih delavcev in poslovnih partnerjev stregel 25 tisoč gostom. Pripravili so deset tovornjakov hrane in štirinajst tovornjakov pijače. Na prireditvi je streglo 150 natakarjev.  

Posel, kjer ni popravnega izpita 

Franci Jezeršek je človek, ki že trideset let premika meje v gostinstvu. Prava legenda. Stregel je najpomembnejšim svetovnim politikom, na primer Billu Clintonu, morda je manj znano, da je stregel svetovnim pomembnežem, še preden je leta 1981 »šel na svoje«. Potem je bil deset let edini zasebnik v takratni Jugoslaviji, ki se je ukvarjal s »cateringom«. Še po šestindvajsetih letih je prvo ime v svoji dejavnosti. Vsako leto na približno tisoč prireditvah organizira pogostitve, v povprečju po tri (včasih celo deset) na dan. Ko sva se pogovarjala, je imel na dnevnem redu osem prireditev. Noro, naporno, izjemen ritem dela. »Pri tem delu ni popravnih izpitov,« pravi sogovornik. »Če naredimo pet tisoč kanapejev, nas bo gost ocenjeval samo po enem, in sicer po tistem, ki ga bo vzel in pojedel. Nimamo popravnega izpita,« ponovi še enkrat.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *