Zakaj in kako ISO

Avtor: Tomaž Babnik | Objava: 07.04.2008

Odločitev za vzpostavitev in certificiranje sistema vodenja kakovosti za podjetnika pomeni smelo odločitev, ki kaže na njegovo zdravo ambicioznost in usmerjenost v dolgoročni razvoj podjetja.



Standardi serije ISO 9000 so uveljavljeni že več kot 20 let. Očitno so postali del železnega repertoarja na področju organizacije in vodenja, čeprav morda nekateri tega ne želijo priznati. Razložiti fenomen uspeha standardov ni povsem enostavno. Vsekakor pa je značilno, da pri vzpostavitvi sistema kakovosti zelo »vleče« cilj oziroma nesporen zaključek projekta, ki ga verificira neodvisna ustanova. Pri vrsti drugih metod ali projektov zaključek ni jasno izpostavljen in verjetnost, da se projekt izjalovi, je večja. Pogosto je projekt vzpostavitve sistema vodenja kakovosti (SVK) eden redkih, če ne celo edini projekt, v katerega je vključeno celotno podjetje. Zato je smiselno vedno znova obnoviti nekatera osnovna znanja v zvezi s sistemom vodenja kakovosti.  

Zakaj standardi ISO
 
 
Odločitev za vzpostavitev in certificiranje sistema vodenja kakovosti za podjetnika pomeni smelo odločitev, ki kaže na njegovo zdravo ambicioznost in usmerjenost v dolgoročni razvoj podjetja. To pa pomeni tudi večanje zaupanja v podjetje tako s strani kupcev kot tudi zaposlenih.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *