Zakaj, kako in kdaj na dopust

Avtor: Saša B. Mejaš, Vesna Vilčnik | Objava: 09.07.2012

Si upate na dopust ali raje ostajate doma, da imate lahko vse pod nadzorom?


Na dopust bi morali vsaj enkrat letno za tri tedne.

Nekatere slovenske in tuje uspešne podjetnike smo vprašali, kako si organizirajo delo v poletnih mesecih, kam hodijo na dopust in za koliko časa. Medtem ko nekateri priznavajo, da potrebujejo s podjetjem vsaj dnevni stik po telefonu tudi na dopustu, drugi odhajajo na počitnice mirni in sproščeni. Najprej pa preberite, kaj o tem menijo strokovnjaki.  

Pomen dopusta za podjetnika  

Vsak posameznik vsaj enkrat v letu potrebuje malo daljše obdobje, v katerem se odmakne in izklopi od celoletnega tempa dela. Po naporih, povezanih z delom, konstantni stopnji stresa in po vseh sprotnih težavah ter bolj ali manj pomembnih odločitvah vsak posameznik potrebuje čas, ko si lahko privošči popolno sprostitev in počitek. To je čas, ko lahko odklopimo vsakdanje skrbi, se posvetimo sebi in svojim najbližjim, se ukvarjamo z aktivnostmi, ki jih imamo radi in s katerimi si »polnimo baterije«.  

Za resnično sprostitev in spočitost potrebujemo 21 prostih dni. V prvih sedmih dneh poteka proces odklapljanja skrbi in misli, povezanih s službo. Telo se počasi navaja na novo okolje, na morebitne klimatske spremembe. V naslednjem tednu se začne regeneracija telesa in pridobivanje novih moči ter »praznjenje možganov«. Šele v tretjem tednu dopusta se tako telo kot um regenerirata. Takrat se ne spomnimo več na službo, pogosto imamo občutek, da smo resnično spraznili možgane. Zato je tritedenski dopust v enem kosu enkrat letno pomembna preventiva pred preutrujenostjo ali celo izgorelostjo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *