Zakaj podjetniki krvavijo 2

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.07.2011

Trpijo podjetniki, ki iščejo rešitev v izdelkih, tehnologijah, naložbah, pri tem pa pozabljajo, da je podjetje živ organizem, zgrajen na odnosih.



Šest let je od tedaj, ko smo pod naslovom »Zakaj podjetniki krvavijo« objavili intervju s podjetniško svetovalko Ireno Kafol. V njem je na podlagi številnih izkušenj z njimi trdila, da vse podjetniške težave izvirajo iz tega, ker podjetniki ne znajo zastaviti poslovnih procesov in ne znajo z zaposlenimi stopiti v odnos. Namesto tega iščejo rešitev v investiranju. Že dve leti pred začetkom krize je trdila, da so naši podjetniki »zainvestirani«. Njihov fetiš so bili stroji, niso pa videli ljudi, ki vsebino pravzaprav ustvarjajo, in to kljub dejstvu, da je poslovni domet investiranja v sredstva za polovico krajši od dometa, ki ga prinese razvijanje procesov in znanja. Od takrat se ni spremenilo nič bistvenega. Vsi spet iščejo in iščemo načine, kako spodbuditi investicijski ciklus.
 
In ko se zalomi? Znano je, da podjetniki razlog za težave najprej iščejo zunaj sebe in svojega podjetja. Pri državi, nepoštenih kupcih, nesposobnih zaposlenih, nelojalni konkurenci in tako naprej. Zanimiva pa je ugotovitev, da več časa, kot mine od neuspeha, bolj se podjetniki poglobijo vase. Nenadoma začnejo razloge iskati pri sebi. Vse bolj priznavajo, da so za neuspeh krivi sami zaradi neznanja ali nerazumevanja dejanskega položaja.
 
Prav o tem, kako preprečiti neuspeh in »krvavenje« govori v tej številki naš prvi podjetnik leta Edvard Golob, avtor legendarnega Edigsa. Po štirih desetletjih podjetniških izkušenj ugotavlja, da vsi podjetniki oziroma podjetja trpijo, ker prekršijo zakonitost troedinosti. Brez skrbi, ne gre za nič mističnega ali nadnaravnega. Gre preprosto za to, da morajo biti v podjetju ideje, sredstva in izvedba v sozvočju. Če kateri koli od teh elementov prevlada ali ga primanjkuje, bodo nastopile težave. In tako kakor Irena Kafol trdi, da gre v podjetju, ki je živ organizem, za odnose, ne pa za stroje, nepremičnine, stvari.
 
Če se vam zdi vse to prezapleteno, upoštevajte vsaj nasvet uspešnega podjetnika Marjana Batagelja, ki pravi: »Če ne delaš z veseljem, zboliš zaradi stresa in nezadovoljstva, ki se stalno kuha v tebi.«
 
Da bo stresa in nezadovoljstva čim manj, si privoščite dopust in vzemite s seboj še našo poletno prilogo, v kateri boste našli ideje za »odklop«.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *