Zakaj Slovenci ustanavljajo podjetja?

Avtor: Irena Kušče | Objava: 10.05.2010

Raziskava med slovenskimi podjetniki je pokazala, da se jih je največ odločilo za podjetništvo zaradi želje po neodvisnosti. Za manj izobražene pa je pomembna predvsem zagotovitev delovnega mesta.


Povprečen slovenski podjetnik, ki je podjetje ustanovil v zadnjih letih, je moškega spola, v času ustanovitve podjetja star med 30 in 40 let in dobro izobražen. (BigStockPhoto)

Čeprav so mnogi zainteresirani za ustanovitev novega podjetja in imajo celo primerno podlago in finančna sredstva, se le redki odločijo za ta korak. Ljudje, ki jim je udobno v službi in imajo varno delovno mesto, družino, ki jo morajo preživljati, ter jim je ljubši njihov trenutni življenjski slog in precej predvidljiv prosti čas, pogosto ne želijo sprejeti tveganj, ki so povezana z ustanovitvijo podjetja.
 
Zakaj sploh vlagati toliko napora in tvegati navkljub vsem oviram na poti k uspehu, kakšni so razlogi za ustanovitev podjetja? Na to in podobna vprašanja prinaša odgovore anketna raziskava, v kateri je sodelovalo 116 slovenskih podjetnikov iz mikro in malih podjetij, ki so bila ustanovljena leta 2007.
 
Glavni razlog je želja po neodvisnosti
 
Rezultati analize podjetnikovih razlogov za ustanovitev podjetja so pokazali, da je največ slovenskih podjetnikov ustanovilo podjetje zaradi želje po neodvisnosti. Sledijo tisti, ki so zasledovali željo po osebni rasti, ter podjetniki, ki so v lastni dejavnosti videli priložnost za večji zaslužek. Kot pomembni razlogi so se pokazali tudi želja po uspehu, zaznana dobra poslovna ideja, nadaljevanje družinske tradicije, uresničitev življenjskih ciljev.
 
Ugotovitve raziskave sovpadajo z ugotovitvami ostalih domačih in tujih raziskav. Večina študij je pokazala, da so osebni razlogi daleč močnejši od finančnih. Želja biti sam svoj gospodar je očitno tisto, kar vodi podjetnike in podjetnice po vsem svetu, da sprejmejo družbena, psihološka in finančna tveganja, da prenesejo vsa razočaranja ter trdo delo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *