Zakonci kot podjetniški partnerji

Avtor: Milan Krajnc Pavlica | Objava: 11.07.2005

Pogosto se dogaja, da se v istem poslu in podjetju najdeta zakonska partnerja. To se lahko izkaže za nevarno tako za njun zakon kot tudi za podjetje. So rešitev res le obtožbe in ločitev?


Zakonci smo si vedno kot ogledalo. To kar nas moti pri partnerju, ja pravzaprav naša slabost.

Zakonca torej začneta posel skupaj. In rešitev se zdi idealna,  saj skupaj preživita veliko časa, prihranita pri stroških, mimogrede rešita še kaj za dom ... dokler se ne začnejo težave. Nezadovoljne stranke, zamujanje s plačili ...  

Namesto da bi težave urejala na poslovni ravni, se začne to dogajati na zasebni ravni, tako se naenkrat zavemo, da se o službi pogovarjamo 24 ur na dan in da več ne moremo iz vzorca služba, služba, služba ... 

Kakor hitro začnemo sovražiti svoje delo, ki je polno težav, začnemo sovražiti svojega partnerja. Pravzaprav sovražimo sebe, ker smo si naredili takšno situacijo. 

Partnerski odnos je precej zahtevno poglavje življenja. Kar se začne v duhu mita o romantični ljubezni, polni vznesenosti, vizij in ekstatičnih občutkov, se kaj kmalu lahko sprevrže v neskončna okrivljanja, kompromise, nezadovoljstvo, prepire in ohladitev ali celo prekinitev odnosov.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Pa ni nujno, da je tako. Odnos med dvema posameznikoma skriva neslutene potenciale in partnerski odnos je možno razvijati in poglabljati ter tako v njem iz leta v leto izkušati več izpolnjenosti in radosti, več pretočnosti in sinergičnosti.    

Osnova je učinkovita komunikacija 

Jedro vsakršnega odnosa, seveda tudi partnerskega, je komunikacija. Vendar pa mora biti komunikacija, če hočemo odnos razvijati, usmerjena v razumevanje in ne zgolj v strinjanje, predvsem pa mora biti učinkovita. Ne sme se zatakniti v neskončnem kolobarjenju okrog določenih tem. Tako naše nepoznavanje načel dobre komunikacije kot naši podzavestni vzorci pa nam preprečujejo tako komunikacijo ustvariti ter jo ohranjati tudi v kritičnih trenutkih.

Odnos med dvema posameznikoma je namreč vedno dvoplasten. Po eni plati ga sestavljajo resnična ljubezen, naklonjenost in želja po iskrenem sožitju, po drugi pa se podzavestni vzorci obeh posameznikov združujejo in prepletajo med seboj v soodvisne vzorce, ki jih je večinoma zelo težko opaziti, kaj šele preseči. Zato se v odnosu kaj kmalu začenjajo pojavljati nedokončane komunikacije, nerazumevanje, tihi dogovori, nerazčiščeni zapleti, potlačena čustva, zamere, tabu teme in vse to tvori vse bolj spolzka in »močvirnata« tla, na katerih je zelo težko graditi in vzdrževati izpolnjujoč odnos. 

Pravzaprav je težava v tem, da nas problem zasvoji, najprej nas, nato partnerja, nato preide problem na podjetje in na koncu potegne vase še zakon in osebno življenje. Večji kot je problem, manj možnosti imamo, da vidimo rešitev ali da se postavimo zunaj njega.  

Najtežje je, ko gre za družino. V takšnih primerih pride do ločitve med partnerji, podjetje pa se na koncu nekako reši. To pa je tudi največja napaka, saj se nismo skupaj našli zato, da bi naredili podjetje, temveč da bi skupaj uživali v zakonu. In na koncu nam ne ostane nič drugega, kot samo služba, služba, služba ...   

Za težave in rešitve smo odgovorni sami 

Problem enostavno rešimo tako, da ga pogledamo z druge strani oziroma da se postavimo zunaj njega. Tako kot vedno vidimo rešitve težav za svoje prijatelje, sami pa imamo iste težave, pa jih ne odpravimo. Ker jih ne vidimo in si jih ne upamo priznati, češ: »Nam pa se kaj takega že ne more zgoditi!« Popolnoma enako lahko naredimo zase, za svoje podjetje, za svoj zakon. In rešitev bomo videli sami. Pomagamo si lahko s svetovalcem, ki pa nam ne sme deliti nasvetov, temveč nam mora prikazati našo sliko. Rešitev moramo najti v nas samih, ne pa je iskati drugje. 

Reševanja problema se lotimo tako, da se najprej vprašamo, kdo sem jaz, zakaj vse to delam ... Ko bomo prišli do odgovorov, bomo vedeli, ali si sploh želimo ostati v zakonu in v tem podjetju. Nikoli ne smemo iskati krivca v partnerju, temveč izključno v sebi. Priznati si moramo, da smo sami odgovorni za svoje odločitve. Zakonci smo si vedno ogledalo. To kar nas moti pri partnerju, je pravzaprav naša slabost. Preden se torej odločite za ločitev ali izstop iz podjetja, se vprašajte, zakaj je prišlo do takšnega položaja. Partner zagotovo ni bil kriv, zato ga ne smete obtoževati, kvečjemu se mu lahko opravičite. 

S takšno samoanalizo boste prišli do novih spoznanj o sebi, partnerju, do drugačnih pogledov na življenje. Zgoditi se utegne, da stvari okoli vas ne bodo več imele istega smisla in da morate začeti živeti s kom drugim in kje drugje. Toda z begom pred resničnimi težavami se morate spopasti sami. Tako da napake priznate. Sicer se vam bodo napake znova in znova ponavljale. 

Ko bomo priznali svoje napake, se bodo težave v zakonu, podjetju ... razrešile same! 


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *