Zaposlena se stalno pritožuje

Avtor: Franka Bertoncelj | Objava: 07.12.2009



Vodim tim osmih sodelavcev in z vsemi dobro delam, težave mi povzroča le ena sodelavka. Je starejša gospa, ki dela veliko počasneje kot drugi mlajši kolegi, vendar jo želim obdržati, ker edina pozna določen segment dela. Njen problem ni samo počasnost, ampak neprestano pritoževanje in tarnanje, otepa se vsega novega, če posodobimo ali zamenjamo obstoječo programsko opremo, je že cel cirkus. Naveličan sem poslušanja o tem, kako je vse težko, in želim, da je delovna in zagnana tako kot vsi drugi. Kaj svetujete? 

Problem, ki ga opisujete, je nehomogenost vašega tima. V vsakem timu je sicer različnost med člani zaželena, vendar do določene mere. Ko smo si samo toliko različni, da naša različnost pozitivno prispeva k različnosti drugih članom, ima razvojno vrednost. Ko pa so razlike prevelike, je njen vpliv negativen. Prispevka k timu ni, pride do zastojev in konfliktov. Težko  bodo mlajši in starejši sodelavci delovno združljivi, saj gre poleg različnih vrednot, pristopa do dela, motivacije … načeloma za generacijske razlike. Mlajše generacije (predvsem generacija Y) so veliko ambicioznejše, tekmovalne, hitro odzivne, bolj globalno usmerjene kot starejše. Seveda pa obstajajo tudi lepi primeri izjem, kjer mlajši in starejši dobro medsebojno funkcionirajo. Brez prilagajanja z obeh strani žal ne gre.  

Gospa, ki se neprestano pritožuje in tarna, kot opisujete, ima lahko v ozadju določene pomisleke in skrbi, »zakaj« je »vse tako težko«. Smiselno bi bilo preveriti realnost in tudi morebitno uporabnost njenih pomislekov. To pomeni, ukvarjati se z njenimi dvomi in skrbmi, vendar pa ne z enakimi in ponavljajočimi se. Običajno ljudje doživimo tarnanje in teženje takrat, ko drugi ponavljajo eno in isto pritožbo, zato gospo mirno ustavite, ko bo začela navajati dvom, ki ga je že razložila. Pesimistično orientirani ljudje so nagnjeni k zelo podrobnem opisovanju ovir na poti do cilja in njihovi prevladujoči čustvi sta zaskrbljenost in strah. Gospa je lahko v vašem timu »uporaben pesimist«, ki opozarja na nevarnosti in potencialne ovire, ki jih tim vaših »zagnanih optimistov« lahko spregleda.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *