Zaposleni - strošek ali dodana vrednost?

Avtor: Anja Žagar | Objava: 12.11.2012

Ljudje so tisti, ki kot delovna sila najmočneje poganjajo gospodarsko kolesje napredka in razvoja, in ne stroji, oprema, računalniki ali roboti. Vse to so le orodja, ki nam lahko pomagajo do večje učinkovitosti.



Gospodarstvo je sestavljeno iz realiziranega ekonomskega sistema neke države, delovne sile, kapitala in zemeljskih virov. Gospodarski subjekti v njem medsebojno sodelujejo v družbeni proizvodnji, izmenjavi, distribuciji ter porabi blaga in storitev na posameznem območju. To je uradna definicija gospodarstva, katero lahko najdemo v vsakršni literaturi in na spletu. Toda gospodarstvo danes je vse prej kot dinamični razvoj in medsebojno sodelovanje. Težnja po čim višjih dobičkih, visokih zaslužkih in brezmejni moči in vplivnosti nekaterih vodi do spoznanja, da postaja gonilo gospodarstva izključno samo še denar. Toda denar pride in gre.  

V tem trenutku se ne soočamo samo z nestabilnim finančnim trgom, temveč tudi s t.i. »dementnostjo« gospodarstva. Slednje nenehno pozablja, da so ključni dejavnik obstoja podjetij in razvoja gospodarstva ljudje in ne kapital skupaj z tehnološko najsodobnejšimi stroji. Slednjih namreč ne bi bilo brez človekove inovativnosti, talentov, znanja in izkušenj.  

Ob omenjenem spoznanju se postavljajo vprašanja, zakaj v času krize in stagnacije gospodarstva, podjetja ne pospešijo vlaganja v ljudi, katerih še niso odpustila, in zakaj preostale zaposlene bolj kot spodbujajo, obremenjujejo z dodatnim birokratskim delom in nadurami. Kaj želijo podjetja doseči z znižanjem investicij za izobraževanje, usposabljanje zaposlenih in nagrade za uspešno delo in motivacijo? Res je, da se je obseg dela za marsikatero podjetje občutno zmanjšal in zato potrebujejo manj ljudi, toda vzporedno z odpuščanjem je pomembno razmišljati tudi o ukrepih, kako napredovati, se okrepiti in posledično povečati obseg posla. Odgovor na vprašanje, kako to storiti, se skriva v ljudeh v podjetju. Ljudje so tisti, ki lahko povzdignejo podjetje na najboljšo raven ali pa ga izčrpajo do onemoglosti. Kateri scenarij bo postal resničnost, pa je odvisno od ukrepov lastnika oziroma vodje v podjetju.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *