Zaradi eko zgodbe se ljudje vračajo

Avtor: Martina Budal | Objava: 06.01.2011

Trije uspešni primeri poroke okoljevarstva in podjetništva.


Nataša Mikulin, Jung: »Evropa je zastavila razvoj tako, da bodo preživele samo okolju prijazne družbe. Zato se splača vztrajati.«

Vse več podjetij tudi pri nas v varovanju okolja vidijo svojo priložnost. Nekateri stavijo na manjšo porabo energije, drugi na naravne materiale in načine obdelave, tretji spet na predelavo in ponovno uporabo surovin. Mnogo je storjenega tudi zaradi okoljske zakonodaje, a marsikdo se ne ustavi pri zakonskih zahtevah, ampak stori korak več. In dokazuje, da je moč zaslužiti in pri tem varovati okolje.
 
Reciklirajo 85 odstotkov vozila
 
Okoljska zakonodaja kroji vsakodnevno delo v podjetju Jung iz Nove Gorice, kjer se ukvarjajo z razstavljanjem izrabljenih motornih vozil, komisijsko prodajo, prodajo rabljenih rezervnih delov in oddajo drugih materialov v predelavo. V podjetju je 8 zaposlenih, lani so razgradili tisoč vozil in ustvarili približno 40.000 evrov dobička.
 
»Evropska direktiva pravi, da je prioriteta dajanje v ponovno uporabo, materiale, ki ostanejo, pa oddajamo drugim predelovalcem v ustrezno reciklažo,« pravi Nataša Mikulin. Zakonodaja tako opredeljuje, kako morajo shranjevati nevarne snovi, določa standarde za objekte in zahteve za strokovno usposobljeno osebje. Ko razstavljajo avtomobile, morajo poloviti in primerno shraniti vse nevarne tekočine in snovi. Evropska direktiva zahteva 85-odstotno reciklabilnost vozila. »V letih do leta 2015 se bo ta zahteva še povečala in reciklirati bo treba 95 odstotkov vozila,« pravi Mikulinova.
 
Pri svojem delu se zgledujejo po podobnih podjetjih v tujini in sledijo smernicam za obrate za razstavljanje vozil. Pri nas je namreč še vedno veliko nelegalnih obratov, kjer ni poskrbljeno ne za recikliranje vozil ne za varovanje okolja. »V Avstriji se zgražajo, ker se sistemu razgradnje izogne 10 odstotkov vozil. Mi pa jih niti toliko ne dobimo,« pravi Mikulinova in dodaja, da se vsako leto izgubi sled za 40.000 vozili. Nadzora in kaznovanja s strani države pa ni.
 
A kljub temu ostaja optimistična in pravi, da se bomo prej ali slej morali vsi vesti prijazno do okolja. »Evropa je zastavila razvoj tako, da bodo preživele samo okolju prijazne družbe. Zato se splača vztrajati,« pravi in dodaja: »Za okolje je treba skrbeti že zdaj, ko zahteve še niso prestroge. Sicer bodo, ko bo stopila v veljavo strožja okoljska zakonodaja, podjetja nepripravljena.« In takrat bodo vložki tako visoki, da jih naenkrat ne bodo zmogla, ocenjuje Mikulinova.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *