Zastarela zakonodaja, a nove ni

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 01.06.2011

Delodajalci nestrpno pričakujejo predlog novega zakona o delovnih razmerjih, ki ga vlada že dolgo obljublja, a ga še kar ni. Si bo upala tvegati nov referendum?



Nove in razgibane tržne razmere že dlje silijo v spremembo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR), zato napovedi o njegovi posodobitvi burijo duhove med delodajalci in med sindikati. Prvi si želijo sprememb, drugi vztrajajo, da se pravice delavcev ne smejo zmanjšati. Usklajevanje predloga zakona bo, kot kaže, še napeto. In kakšno je stanje danes, potem ko je bilo o predlogu novega zakona izrečenih že toliko besed? Čeprav je bilo napovedano, da bo besedilo zakonodaje, ki ga pripravljajo na ministrstvu za gospodarstvo, šlo v razpravo že aprila, ter da bo usklajeno do konca letošnjega leta, ga še nobena od zainteresiranih strani pravzaprav še ni videla.  

Izhodišča za pogajanja še pripravljajo 

»Socialni partnerji so se na seji Ekonomsko-socialnega sveta v mesecu aprilu dogovorili o ključnih ciljih sprememb obstoječe delovnopravne zakonodaje, sindikati in delodajalci so podali svoje predloge in komentarje, trenutno pa na ministrstvu pripravljamo delovni osnutek novega Zakona o delovnih razmerjih, ki bo predstavljal izhodišče za nadaljnja usklajevanja med socialnimi partnerji,« so nam na ministrstvu odgovorili na naše poizvedovanje, v kateri fazi je ZDR. 

Na ministrstvu se strinjajo, da obstoječa delovnopravna zakonodaja v marsičem ne ustreza več dejanskim okoliščinam, s katerimi se soočajo delodajalci in delojemalci. Novi zakon naj bi zato odpravil pomanjkljivosti, ki so se pokazale v vsakdanji praksi ter v sodnih postopkih in inšpekcijskih nadzorih. Poleg tega je treba zakon uskladiti z mednarodnimi predpisi in s trendom staranja prebivalstva. »Za zdaj je še prezgodaj za navajanje konkretnejših sprememb v zakonu, zagotovo pa bodo potrebne na področju zaposlovanja za določen čas, reševanja problematike slamnatih podjetij, poenostavitve postopkov, vprašanja odpravnin in še pri vrsti drugih postavk, ki se tičejo delovnega razmerja,« so nam še povedali na ministrstvu za gospodarstvo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *