Zataknjena Slovenija

Avtor: Matjaž Krč | Objava: 07.03.2011

Pri iskanju rešitev za plačilno nedisciplino je potrebne več domišljije, ne zgolj napad na prvo žogo.


Matjaž Krč: »V Švici zapadle terjatve po določenem času prevzame davčna uprava in jih takoj neusmiljeno izterja.«

Podjetniki smo imeli s plačilno disciplino v Sloveniji vseskozi probleme, v zadnjih dveh letih pa je res postalo kritično. Vlado so prošnje podjetnikov končno ganile in je pripravila svoje rešitve. Seveda pa so te rešitve v predvidljivem vladnem slogu.
 
Kaj je vlada uspela »iztuhtati« na temo plačilne discipline? Narobe prevedeno obveznost najdaljšega 60-dnevnega plačilnega roka, ki nima nobene zveze z realnostjo v prodaji. Kopico novih papirjev, na katerih bodo delali novi uradniki, register protestiranih menic pri AJPESU, čeprav to že obstaja pri notarski zbornici. Lahko napovemo, da se plačilna disciplina ne bo kaj prida izboljšala.
 
Osnovni finančni vzrok je v premajhni količini denarja. Banke so v zadnjih dveh letih zmanjšale kredite do komitentov, ker imajo toliko slabih terjatev iz naslova tajkunskih prevzemov in gradbeniških čarovnij. V državah, kjer so prijeli krizo za roge, so ustanovili banko slabih terjatev, tja prenesli slabe terjatve in sprostili potencial bank. V Sloveniji banke in posledično gospodarstvo životarijo že dve leti. Tudi tisti del, ki je inovativen in bi potreboval samo posojila, da začne tržiti svoje na novo razvite izdelke.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *