Zavarovanje odgovornosti direktorja družbe

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 08.12.2008

Zavarovanje odgovornosti direktorja ali poslovodje za poslovanje gospodarske družbe pri nas še ni zelo razširjeno, vsekakor pa je koristno in priporočljivo za vodilne kadre v podjetjih, ki vsakodnevno sprejemajo težavne in tvegane odločitve.



V Sloveniji se je veliko govorilo o odgovornosti družbenikov za obveznosti družbe, pa tudi o odgovornosti poslovodnih organov za zakonitost poslovanja družbe. Glede odgovornosti družbenikov za obveznosti družbe, tako že vemo, da se ta razlikuje predvsem po kriteriju, ali gre za osebne družbe (denimo d.n.o., k.d.) ali pa za kapitalske družbe (denimo d.o.o.). Medtem ko pri prvih velja, da družbeniki praviloma odgovarjajo za obveznosti družbe, lahko za kapitalske družbe trdimo nasprotno - pri slednjih namreč družbeniki za obveznosti družbe načeloma ne odgovarjajo, z določenimi izjemami - do take odgovornosti lahko denimo pride, če družbeniki družbo zlorabijo za nezakonite namene.

 

Odgovornost poslovodnih organov za vodenje družbe se razlikuje predvsem po kriteriju oblike gospodarske družbe. Tako pri družbi z neomejeno odgovornostjo za zakonitost vodenja družbe odgovarjajo vsi družbeniki, pri komanditni družbi odgovarjajo zgolj komplementarji, pri delniški družbi je to uprava oziroma upravni odbor, pri družbi z omejeno odgovornostjo pa praviloma poslovodja. Akt o ustanovitvi posamezne družbe lahko oblike odgovornosti tudi nekoliko modificira.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *