Začeti v inkubatorju

Avtor: Petra Mauer | Objava: 08.11.2010

Univerzitetni inkubatorji inovativnim posameznikom in skupinam ponujajo priložnost, da razvijejo svoja podjetja že v času študija. A pomoč je lahko varljiva, če se podjetje v tem času ne postavi na lastne noge.



Ko se študenti odločijo, da bodo svoje podjetniške ideje uresničili, je eden od možnih korakov vključitev v univerzitetni inkubator. Ti inkubatorji delujejo v Ljubljani, Mariboru in Kopru in ponujajo mladim podjetnikom ter tistim, ki bodo podjetje šele ustanovili, pomoč pri prvih korakih.
 
Svojim varovancem ponujajo vse od subvencioniranega najema poslovnih prostorov, različnih podjetniških svetovanj in izobraževanj do tematskih delavnic, promocije podjetij, svetovanja pri pisanju poslovnega načrta in pomoči pri iskanju finančnih virov.
 
V Mariboru mednarodno priznana podjetja
 
V mariborskem univerzitetnem inkubatorju Tovarna podjemov je naseljenih 17 podjetij in 4 projektne skupine, različnih dogodkov pa se letno udeleži okrog dva tisoč posameznikov. V Tovarni podjemov tako izvajajo vseslovenski natečaj za najbolj inovativno mlado podjetje »Start up Slovenija«, mednarodno konferenco PODIM, projekt iTime in projekt Microsoftov inovacijski center, ki so ga letos v San Franciscu izbrali za najboljši tovrstni center na svetu.
 
»Tako kakor vsepovsod so tudi pri nas podjetja različno uspešna,« pojasni Jure Verhovnik, vodja inkubatorja. Med uspešnejšimi člani navaja Flowr. Orodje, ki so ga razvili v tem podjetju, je Google uvrstil med pet najboljših spletnih aplikacij, prav tako so se uvrstili med 20 finalistov prestižne evropske konference Plugg.eu, ki odkriva in promovira najobetavnejša nova podjetja s področja spleta in mobilne tehnologije. Med uspešnejša sodita tudi podjetji Versor, ki je prejelo prestižno nagrado za industrijsko oblikovanje RedDoot Award 2010, in Inova IT, ki je na svetovnem razvijalskem forumu NOKIA-e zasedlo 2. mesto.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *